Grundfos var parat til ulovlig Irak-handel

Olie for mad-skandalen, hvor 17 danske virksomheder fortsat granskes af Bagmandspolitiet, blusser op igen. Grundfos var på vej til at blive dybere involveret i Saddam-regimets snyd med FN-sanktioner end hidtil kendt.

Foto: Palle Hedemann
Grundfos betalte ikke kun penge under bordet til Saddam Hussein i 2000/2001 for at skaffe millionordrer på pumper. Pumpekoncernen var på vej til at blive endnu dybere involveret i Saddam-regimets snyd med FN-sanktionerne mod Irak end hidtil kendt, skriver Jyllands-Posten.

Det står klart efter, at den såkaldte olie for mad-skandale, hvor 2.000 virksomheder verden over tilsyneladende betalte penge under bordet til Saddam Hussein for at få ordrer i hus på trods af FN-sanktioner mod Irak, nu igen blusser op herhjemme. Det sker i en retssag, hvor en irakisk handelsagent kræver penge, som han mener Grundfos har snydt ham for.

Grundfos forberedte sig på handel helt uden om FNs kontrol ved at sælge pumper via Syrien. Det skulle ske gennem det græske selskab, Golden Challenger S.A. Grundfos kom så langt i sine forberedelser, at den daværende adm. direktør for Grundfos DK A/S, Lars Fournais, faktisk skrev under på en kontrakt på levering af pumper til Iraks ministerium for kunstvanding.

Vil konfiskere fortjeneste

Dermed var den danske pumpevirksomhed parat til at bidrage til det, som undersøgelsesrapporter har kaldt Saddam-regimets »største illegale indtægtskilde« - handel uden om FN-sanktionerne under en handelsaftale mellem Irak og Syrien, skriver Jyllands-Posten.

Flere danske virksomheder var tilsyneladende involveret i olie for mad-skandalen, men straffesager mod dem blev opgivet i september 2006, fordi sagerne var forældede.

Bagmandspolitiet undersøger dog fortsat 17 danske virksomheder for at se, om man kan konfiskere eventuelle fortjenester, som de danske virksomheder har tjent på at indgå de ulovlige aftaler med Saddam Hussien-regimet.

Indkaldt som vidne
Danmark gjorde FN-sanktionerne mod Irak til dansk lov, hvilket betød at det ville være ulovligt for en dansk virksomhed at sælge varer til Irak uden om FNs kontrol.

Alligevel skrev en topdirektør i Grundfos den 20. september 2001 under på kontrakten, som skulle udnytte handelsaftalen mellem Syrien og Irak ved at sælge 470 dykpumper til Iraks ministerium for kunstvanding for knap 60 mio. kr., skriver Jyllands-Posten. Handlen blev af ukendte årsager aldrig gennemført.

Grundfos har under hele skandalen stort set afvist at svare på spørgsmål, og daværende eksportdirektør Jørgen Knudsen, der var indkaldt som vidne i retten i går, havde heller ingen kommentarer efter retssagen i går.

Grundfos afviser ikke salgs-forberedelser

Kommunikationsdirektør Sune Salling-Mortensen sagde efter retssagen til Jyllands-Posten: »Vi vil ikke kommentere sagen ud over at konstatere, at der ikke kom en handel ud af kontrakten.«

Onsdag morgen har han dog sendt en pressemeddelelse til redaktionen på Berlingske Business, hvor han understreger, at Grundfos ikke solgte pumper til Irak, men han afviser ikke, at alle forberedelserne var på plads.

"På foranledning af en artikel i Morgenavisen Jyllands-Posten i dag onsdag den 5. december skal vi anføre følgende faktiske forhold: Grundfos har ikke på noget tidspunkt solgt pumper til Irak under de i artiklen nævnte handelsaftaler mellem henholdsvis Syrien og Irak og Tyrkiet og Irak, og Grundfos har derfor heller ikke i relation til disse handelsaftaler gjort sig skyldig i brud på FN's sanktioner mod Irak under Oil for Food-programmet. Det kan yderligere oplyses, at bagmandspolitiet i efteråret 2005 vurderede den i artiklen omtalte kontrakt og ikke fandt grundlag for at rejse nogen sigtelse," lyder det altså fra Grundfos i en pressemeddelelse.

Sagen anlagt af den irakiske handelsagent blev ikke afsluttet i går, og der venter et nyt retsmøde i januar.