Medicinal-giganter anklages for fusk i Irak

GlaxoSmithKline og AstraZeneca skal udlevere dokumenter til de britiske myndigheder efter nye anklager om korruption i forbindelse med olie-for-mad kontrakter i Irak.

Det britiske Serious Fraud Office forlanger nu, at AstraZeneca og GlaxoSmithKline udleverer telefaxer, emails, kontrakter og fakturaer i forbindelse med de aftaler, som de to medicinalgiganter indgik med Saddam Husseins styre under det såkaldte olie-for-mad program. Det var et FN-administreret system med det formål, at diktatoren kunne sælge en del af landets olieprogram for at skaffe befolkningen mad og medicin.

Flere end 2.200 virksomheder verden over – herunder flere danske – blev imidlertid i 2005 af en FN-kommission beskyldt for at have givet bestikkelse for at vinde kontrakterne.

Tidligere på måneden blev de to medicinalfirmaer varskoet om, at de var under fornyet mistanke, skriver flere internationale medier. Selskaberne afviser at have gjort noget galt:

“Faktisk tog GlaxoSmithKline vidtgående skridt for at samarbejde med de myndigheder, der var ansvarlige for den britiske del af programmet, og for at sikre sig mod korruption i samhandelen med mellemleddene i Irak,” hedder det ifølge Reuters i en meddelelse fra GlaxoSmithKline.

21 danske virksomheder var under mistanke, mens straffesager mod dem blev opgivet i september 2006 på grund af forældelse. 17 virksomheder undersøges fortsat af Bagmandspolitiet.