Grundfos fordobler driftoverskud trods svag vækst

Grundfos-koncernens årsregnskab viser, at den negative udvikling i indtjeningen er vendt. Til gengæld når man ikke vækstmålet på 6 procent.

Mads Nipper. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Berg Pedersen

Grundfos har mandag præsenteret årsresultat for 2015, der viser et resultat før renter og skat (EBIT) på to milliarder kroner. Det er en klar forbedring sammenlignet med sidste år, hvor det landede på omkring 861 millioner kroner.

Viksomheden reducerede i 2015 omkostninger til både løn salg og udvikling, hvilket bidrager positivt til resultatet, der er mere end tredoblet i forhold til året før.

Samtidig er EBIT-marginen oppe på 8,1 procent sammenlignet med 3,6 procent i 2015.

»Salget er vokset med fem procent i kroner og 0,8 procent i lokal valuta. Det kan man godt vælge at sige, ikke var alverden, men vi og rigtig mange konkurrenter døjer med markeder i Rusland og også Kina, som ikke har haft medvind på cykelstien. Vores konkurrenter - også de børsnoterede - har enten haft negativ vækst eller lige omkring nul. Vores konklusion er, at pumpemarkedet har været flat. Det er vores faste overbevisning, at vi har vundet lidt markedsandele. Det er vi er ganske tilfreds med,« siger Mads Nipper ved præsentationen af regnskabet.

Grundfos har i lighed med andre danske industrivirksomheder haft svært ved at skabe organisk vækst i de senere år. Blandt de største udfordringer for familieforretningen er den hårde konkurrence og afmatningen i den kinesiske og russiske økonomi, der rammer Grundfos' salg.

Topchef Mads Nipper har siddet på stillingen som topchef siden midten af 2014. Hans klare mandat er, at salg og indtjening skal løftes markant frem mod 2020. Det er i hvert fald målsætningen i den strategi, han præsenterede i forbindelse med Grundfos’ seneste årsregnskab i 2014. Her var målet fra Mads Nipper, at den årlige salgsvækst skulle nå seks procent, og at resultatet skulle nå minimum ti procent af omsætningen.