Grundfos’ grønne erhvervsoprør opsluges af tænketank

Nyt erhvervssamarbejde skal styrke grøn omstilling i virksomheder. Det bliver enden for det storstilede Bæredygtigt Erhverv, der efter et årti som virksomheders grønne klub lægges ind under Concito.

Connie Hedegaard er formand for den grønne tænketank Concito. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams

For godt ti klimatopmøder siden gik tidligere koncernchef og bestyrelsesformand for Grundfos Niels Due Jensen på podiet i Børssalen i København. Her skosede han politikernes manglende mod til at tage klimakampen alvorligt og sætte kontant handling bag efter de politiske visioner.

»Det er ikke rigtig gået op for politikerne endnu, at forskning og udvikling af unik ny teknologi koster en utrolig masse penge,« lød det tilbage i 2006 fra Niels Due Jensen ifølge Dagbladet Information.

Oprøret udkrystalliserede sig i stiftelsen af Rådet for Bæredygtig Erhvervsudvikling senere Bæredygtigt Erhverv. Klubben bestod blandt andre af Matas og Arla.Siden har erhvervsrådet med jævne mellemrum blandet sig i diskussionen om, hvordan virksomheder bidrager til grøn omstilling i samfundet.

Men det dengang opsigtsvækkende, grønne erhvervssamarbejde lukker og slukker som selvstændig forening på ryggen af et år, hvor en historisk klimaaftale blev landet i Paris.På et møde torsdag har tænketanken Concito, der har den tidligere klimakommisær og klimaminister Connie Hedegaard i spidsen, ført Bæredygtigt Erhverv over i sine rækker.

Dermed står de 19 medlemmer i Bæredygtigt Erhverv til at blive fusioneret med en gruppe af erhvervsmedlemmer under Concito, der blandt andre tæller Dansk Shell, Coop og Arriva.

»Der er en tendens til i Danmark og international, at der er mange velmenende initiativer rundt omkring, men det bliver lidt for spredt,« siger Connie Hedegaard om sammenlægningen.

Det nye samarbejde bliver en såkaldt virksomhedsplatform, der gennem viden og analyse vil støtte op den grønne omstilling og styrke bæredygtig forretning i Danmark. Samtidig bliver gruppen også det danske brohoved til World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).Her sidder blandt andre store globale virksomheder som Phillips, Apple og Coca Cola.

Og muligheden for at kunne følge globale virksomheders planer inden for grøn omstilling bliver en af fordelene, mener Connie Hedegaard. For nok har danske virksomheder i mange år iklædt sig førertrøjen i omstillingen til bæredygtige løsninger, men forspringet skrumper, vurderer den tidligere EU-kommissær.
»Mange virksomheder er lidt bekymrede. Vi er ikke så relativt langt foran i Danmark, som vi går og tror. Virksomhederne kan mærke, at konkurrenter har fået øjnene op for deres gode løsninger, og derfor vil der være en stor interesse i at se på, hvordan vi bliver ved med at holde os i front,« siger Connie Hedegaard.

Ved sammenlægningen får to af virksomhederne også sæde i Concitos bestyrelse. Connie Hedegaard afviser dog, at virksomhederne vil få indflydelse på Concitos uafhængighed.
»Vi er uafhængige. Det er ikke sådan, at en virksomhed kan sige, at den ikke kan lide en bestemt konklusion i en af vores rapporter. Det må de gerne sige, og de må også melde sig ud. Men vi har gjort det klart, at Concito er en tænketank og et sted, hvor der bliver skabt viden,« siger hun.

Hedegaard påpeger dog, at virksomhederne er interessante for Concito, fordi de kan være med til at koble tænketankens teoretiske viden med virksomhedernes praktiske erfaringer fra produkter og løsninger, der skal kunne sælges.Pernille Blach Hansen næstformand i Bæredygtigt Erhverv håber, at sammenlægningen kan give en stærkere stemme i debatten om grønne satsninger herhjemme.

Til dagligt bestrider hun også jobbet som direktør for bæredygtighed og kvalitet i Grundfos, der stod fadder til Bæredygtigt Erhverv.
»Siden 2006 så er der kommet mange flere aktører og skabt en masse initiativer, og når vi samler de kræfter, håber vi på at stå stærkere. Det interessant for os som virksomheder er, at vi ved at gå sammen med Concito kan koble grønne løsninger med ekspertviden og analysekraft, der ligger hos Concito,« siger hun.

Sammenlægningen har været på tegnebrættet siden efteråret, og den er blevet formelt godkendt i de to organisationer torsdag. Det er endnu uvist, om alle medlemsvirksomhederne følger med over i Concito.