Google blokerer for internettet

En menneskelig fejl hos Google fik søgemaskinen til at erklære internettet for skadeligt. Google blokerede samtlige sites med en besked om, at hele internettet var skadeligt for computeren.

Google blokerede lørdag for hele nettet -uanset hvad man søgte på Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
At der kan ligge mange farer og lure på nettet er ingen hemmelighed, men en fejl hos Google fik lørdag morgen amerikansk tid søgemaskinen til at reagere overvældende paranoidt. En ansat var ved en fejl kommet til rode med indstillingerne til søgemaskinen, hvorefter Google erklærede hele internettet for skadeligt.

Normalt advarer Google brugerne mod sites, der mistænkes for at installere skadelig kode som fx virus og spyware på brugernes computere. Denne advarsel var lørdag morgen påklistreret samtlige søgeresultater i hele Googles database. Dermed var det umuligt at komme videre ud på nettet via Google. Bommerten varede en godt en time, før den blev opdaget.

Malware bruges ofte i økonomiske sammenhænge, hvor IT-kriminelle bruger teknikken til at hive penge ud af lommerne på folk. Enten direkte ved fx at installere software, så hackerne kan bryde ind i netbanken - eller ved spamme brugeren til med reklamer for viagra og alskens andre ting.

I praksis er de IT-kriminelle uhyre kreative og har udviklet utallige måder at snyde internetbrugerne på. Det er disse, Google prøver at blokere for - og en tilsvarende funktion er indbygget direkte i eksempelvist browseren Firefox.