Goldman Sachs: Vi kendte intet til gyldne DONG-parker

Den amerikanske investeringsbank og aktionær i DONG Energy, Goldman Sachs, afviser, at man kendte noget til tre, lukrative vindmøllekontrakter i Storbritannien, som har været kilde til ny kritik af kapitaludvidelsen.

Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den pressesky investeringsbank Goldman Sachs tager nu bladet fra munden og kommenterer på de rapporter, der har floreret i det danske mediebillede de senere dage: At DONG, allerede da kapitaludvidelsen fandt sted, vidste, at man ville få del i de lukrative subsidieringskontraker i Storbritannien.

Goldman Sachs var som bekendt en af investorerne i kapitaludvidelsen, der værdisatte DONG til 31,5 milliarder kroner. Storbanken kendte dog intet til de tre kontrakter, skriver talsperson for Goldman Sachs i London, Fiona Laffan, i en mail til Berlingske. Goldman Sachs afviser endvidere, at man overhovede havde nogen mulighed for at kende til uddelingen af kontrakter.

Fiona Laffen skriver endvidere, at man investerede i DONGs generelle kompetencer inden for havvind og altså ikke i nogen enkeltprojekter:

»Det var altså DONG Energys generelle know how inden for vedvarende energi, der var tiltrækkende, og ingen enkeltprojekter var afgørende for vores investeringsbeslutning. På tidspunktet for investeringsbeslutningen havde Goldman Sachs ikke - og kunne ikke have haft - kendskab til at den britiske regering i slutningen af april 2014 meddelte, at de ville støtte en række DONG Energy-projekter,« skriver Fiona Laffan.

Dagbladet Politiken beskrev i går, at den britiske regering var ganske langt i udarbejdelsen af de såkaldte CfD-kontrakter, da DONGs kapitaludvidelse fandt sted, men at denne forretningsmulighed ikke blev talt med i værdisættelsen af DONG Energy.

Artiklen blev citeret af Berlingske og allerede kort efter, var DONG kommunikationschef Martin Barlebo præcis som Goldman Sachs ude at afkræfte, at DONG på forhånd vidste, at man ville få tre CfD-kontrakter.

»Vi vidste det ikke før i april, og selv da skulle det godkendes af EU-kommissionen, og det blev det først i juni 2014. Så det vidste vi ikke. Det er der ingen tvivl om,« sagde DONG kommunikationschef i går til Berlingske.