Siemens klar til kamp mod MHI Vestas

Tysk-danske Siemens har siddet tungt på havvindmøllemarkedet i flere år. Men på det seneste har MHI Vestas flettet fingre med Siemens’ mangeårige partnere i DONG. Beskeden fra Siemens’ vindmøllechef til rivalen er klar: Vi vil kæmpe for vores markedsandel.

Foto: THOMAS PETER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siemens er kejseren af vindmøller på havet. Og sådan skal det også være i fremtiden. Det er det helt klare budskab fra den danske topchef i Siemens Wind Power, Michael Hannibal.

Han præsenterede onsdag officielt Siemens’ nye syvmegawatt-mølle, der kommer til at lægge sig lige mellem Siemens tidligere flagskib på seks megawatt og MHI Vestas’ ditto på otte megawatt. MHI Vestas er dermed stadig storebror målt på megawatt, mens Siemens er det på markedsandel, og i forhold til sidstnævnte er Michael Hannibal klar til kamp.

»Vi byder rigtig varmt velkommen til Mitsubishi, som jeg kalder dem. Vi er i den grad vænnet til at have konkurrenter, og vi vil kæmpe for vores markedsandel. I dag er vi den ledende producent, og vi vil kæmpe for at forblive den ledende producent. Det er der slet ingen tvivl om,« sagde Michael Hannibal.

Den evige kamp

Siemens og Vestas har længe været de største aktører inden for havvind. Det ændrede sig for nogle år siden, hvor Siemens lancerede sin seksmegawatt-mølle og blev den ubestridte markedsleder. Blandt andet gennem et næsten symbiotisk forhold til DONG Energy.

I de seneste måneder har den danske energikæmpe dog givet MHI Vestas en ordre og valgt selskabet som foretrukken leverandør på et andet projekt.

»Vi er glade for vores partnerskab med Siemens, og vi glæder os meget til at udvikle vores relation med Vestas. Vi vælger den løsning, vi tror, der er bedst for det givne projekt for DONG Energy, og der hilser vi velkommen, at der nu er konkurrence på den side,« siger vice president i DONG Energy, Claus Hviid Christensen, der afviser, at man har valgt Vestas for at skabe konkurrence.

»Det har ikke været nødvendigt, men vi hilser det velkomment, at MHI Vestas nu kommer på banen.«

Det senest udbudte havvindmølleprojekt, danske Horns Rev 3, blev vundet af Vattenfall, men her har man endnu ikke besluttet sig for MHI Vestas, Siemens eller en helt tredje.

»Vi har ikke besluttet os for en leverandør endnu. Vi har adskillige i tankerne, og det er en helt konkurrenceåben situation,« siger Magnus Hall, administrerende direktør i Vattenfall.

Det bliver større

MHI Vestas har først for nyligt annonceret, at man vil påbegynde serieproduktionen af sin kommende ottemegawatt-mølle. Den blev præsenteret i marts 2011 og har altså været under udvikling i flere år. Mens ingeniørerne i MHI Vestas har målt på storvindmøllen, har Siemens’ flagskib snurret på havene.

Opgraderingen til syv megawatt sker på den samme platform som Siemens’ seksmegawatt-mølle, så hele organisationen og underleverandørerne behøver dårligt nok tilpasse sig. Det får indflydelse på kampen om markedsandelene, mener Michael Hannibal:

»Grunden til, at vi kan sidde her og være ret rolige, er, at vi har et produkt, og det er ikke noget papirprodukt. Møllen er derude, og den producerer. Et stykke ude i fremtiden kommer der også en større platform fra Siemens, så vi har endnu ikke set det sidste og det største fra os,« siger Michael Hannibal.

Siemens har tidligere fortalt, at man forventer at være klar med en timegawatt-prototype i 2020.