Fremtiden er (måske) et skridt nærmere: Vakuumtoget hyperloop gennemfører sin første rejse

Hyperloop One har gennemført sin første testtur i et vakuumrør i Nevadas ørken, og selvom resultaterne umiddelbart ikke er prangende, så er bagmændene godt tilfredse.

Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremtiden er (måske) rykket et skridt nærmere. Eller rettere suset nogle meter nærmere.

Det futuristiske Hyperloop One-projekt har netop offentliggjort information om sin første testkørsel i ørkenen i Nevada, og selvom resultaterne umiddelbart ikke lyder af meget, så er bagmændene godt tilfredse. Men måske skal vi lige runde teknologien bag Hyperloop først.

Hyperloop fungerer mere eller mindre som et postrør. Det er med andre ord et rør, hvori der skabes et vakuum, så en Hyperloop-vogn ikke skal kæmpe med luftmodstand, når den kører. Desuden svæver vognene over deres skinner ved hjælp af magneter, så er der heller ikke friktion på den front.

Hyperloops vision er, at man vil kunne sende tog afsted med 1220 kilometer i timen, hvilket er fem kilometer i timen under lydens hastighed. Disse hastigheder nåede man dog ikke helt ved testen, som man lavede i maj, men som først nu er blevet offentlig kendt. Hyperloop nåede en fart på 112 kilometer i timen og kørte kun i fem sekunder. Men på trods af de umiddelbart lidt pauvre resultater, så er holder bag Hyperloop One godt tilfredse, for udgangspunktet i testen var at finde ud af, om man kunne lave et vakuum i det rør, som Hyperloop skal køre i.

Hyperloop One blev oprindeligt udtænkt og offentliggjort af Tesla- og SpaceX-stifter Elon Musk, men rigmanden besluttede sig for, at andre måtte fuldføre projektet - han havde ganske enkelt ikke tid. Sidenhen er idéerne blevet udviklet videre af Hyperloop One, som baserer sig meget på såkaldt crowd-sourcing, hvor man lægger sin forskning bredt ud og får hjælp fra alle, der vil hjælpe.