Nordmænd vil have vakuum-tog mellem Oslo og København

Det norske Miljøpartiet De Grønne vil have den amerikanske innovatør Elon Musks hyperloopbane mellem Oslo og København inden 20 år.

Foto: ELON MUSK / HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På Miljøpartiet De Grønnes (MDG) landsmøde i Lillehammer sidste lørdag var der stor opbakning til et forslag om, at Norge skal have et futuristisk supertog. Og ruten skal gerne lægges mellem Oslo og København. Det skriver det norske medie Dagbladet.

Manden bag forslaget er Per Espen Stoknes, der er forsker i grøn innovation og grøn vækst og medlem af MDG.

»Dette vil skabe store værdier. Der vil blive oprettet et netværk mellem de større byer, som vi ikke vil gå glip af,« siger han.

Målet om en hyperloopbane mellem Oslo og København ligger et stykke ude i fremtiden. Partiet ønsker, at banen, der reelt set ikke eksisterer endnu, bliver en realitet inden 2037. Inden længe vil en prototype af banen blive testet i Dubai.

Hyperloop er en endnu ikke-eksisterende form for offentlig transport. Idéen er udviklet af den kendte amerikanske erhvervsmand og opfinder Elon Musk, der også er manden bag Tesla. Konceptet i Hyperloop handler om, at en togkabine i et lufttæt rør kan rejse med lydens hastighed for at transportere mennesker hurtigere og mere energieffektivt, end det før har været muligt.

Banen vil ifølge udregninger kunne køre fra Los Angeles til San Francisco Bay Area i USA, en strækning på 560 km., på kun 35 minutter. Toget vil dermed have en gennemsnitshastighed på omkring 970 km/t og vil have en tophastighed på 1.200 km/t.

»Indtil videre ser det ikke ud til, at de andre partier er helt så interesserede i dette emne. Når de ser, at dette er virkelighed og ikke bare grønne fantasier, og at det andler om at skalere og se på omkostninger overfor udbytte, tror jeg de vil følge trop,« siger Per Espen Stoknes.

Der er ca. 480 kilometer mellem Oslo og København i fugleflugtslinje. Hvis man regner med en gennemsnitshastighed på 970 km/t vil det betyde, at man kan tage turen fra København til Oslo på ca. 29 minutter.