Formand: Vestas har intet at skjule

Bestyrelsesformand for Vestas, Bert Nordberg, måtte lægge øre til hård kritik på virksomhedens generalforsamling. Men formanden sover roligt om natten, siger han.

Onsdag afviklede Vestas deres årlige generalforsamling i Musikhuset i Aarhus. Bestyrelsesformand Bert Nordberg Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skulle have været en festdag for Vestas. Oven på det stærkeste regnskab i virksomhedens historie, blev der onsdag afholdt generalforsamling i Musikhuset i Aarhus. Dagene op til generalforsamlingen har dog været præget af kritiske historier i medierne om bestyrelses formand Bert Nordberg og den tidligere ledelse i selskabet.

Et belgisk selskab repræsenterer en række utilfredse investorer, der har sagsøgt Vestas, for at tilbageholde kursfølsom information og i dag blev vindmøllegigantens kontorer i Tyskland ransaget af de tyske skattemyndigheder.

Det er det belgiske selskab Deminor, der repræsenterer nuværende og tidligere aktionærer i Vestas. Ved generalforsamlingen gik partner i Deminor Erik Bomans på talerstolen, hvorfra han kritiserede Vestas for at være uetisk og utransparent.

Det tog toppen af den gode stemning blandt de forsamlede aktionærer, der ellers kan glæde sig over et 2015, der bød på forbedrede marginer, nettoprofit og endnu en udbyttebetaling i Vestas.

Det belgiske visit faldt heller ikke i god jord hos Bert Nordberg, der er bestyrelsesformand i Vestas.

»De her gruppesøgsmål er en ny ting i Europa, men vi er et dansk selskab på den danske børs, og hvis retten beordrer os til noget, så gør vi det. Men vi kan ikke tage ordre fra en advokat fra et tvivlsomt belgisk selskab,« siger Bert Nordberg, om den ubudne gæst fra Belgien.

Bestyrelsesformanden er i det hele taget irriteret over de sidste dages mediedækning af Vestas.

»Nogle tror på, hvad der står i aviserne. Det synes jeg er ærgerligt. Vi har intet at skjule. Vi har en skattedisputs i Tyskland, og det har vi sandsynligvis også andre steder, men det er der ikke noget mærkeligt i. Det har alle selskaber. Jeg forstår ikke måden historierne har været publiceret på med forsiden og flash. Jeg ved ikke, hvad vi har gjort dem. Vi kan ikke styre medierne, de må rapportere, hvad, de mener, er det rigtige at rapportere, hvilket sandsynligvis er det, der sælger aviser,« siger Bert Nordberg.

En af ankerne fra Deminor og aktionærerne er, at Vestas selv har finansieret underselskabers køb af Vestas-vindmøller, for at minimere lagrene. Det er blevet kaldt højst risikabelt, men det anerkender bestyrelsesformanden ikke.       

»Jeg tror, at aktionærerne er begavede. De fokuserer først og fremmest på, hvordan selskabet gør det. De her sager, er ret små. I forhold til de 2,2 milliarder vi har på bankbogen, taler vi om ingenting, forudsat der overhovedet er en sag,« siger Bert Nordberg.

”De her belgiere møder op alle steder. De er en smule amerikanske i deres tilgang og prøver at introducere de her gruppesøgsmål i Europa. Jeg vil gladelig møde dem i retten, men jeg nægter at møde dem på generalforsamlinger eller andre steder. I retten vil vi åbne op for alting, men de vil selvfølgelig have et forlig,« siger Bert Nordberg.

Bestyrelsesformanden er heller ikke uvant med forligsjagere. Gennem sin karriere, er han blevet sagsøgt adskillige gange forklarer han.

»Jeg var CEO i Sony Ericsson. Der blev jeg stævnet for patenter hver uge, så jeg udsendte en pressemeddelelse om, at vi ikke ville lave flere forlig. Derefter forsvandt 50 procent af søgsmålene. Så jeg er temmelig vant til at blive sagsøgt, og jeg sover roligt om natten. Hvis søgsmålet var fair, og vi rent faktisk havde gjort noget forkert, ville det være en anden sag,« siger Bert Nordberg.