Fødevareministre vil screene EU for hestekød

Alle Europas fødevareministre er blevet enige om at gå Europas kødindustri igennem med en tættekam for at se, hvor svindlerne gemmer sig. Derefter skal EU beslutte, hvordan kontrolsystemet bedst optimeres, så hestekød i fremtiden ikke dukker op, hvor det ikke hører hjemme.

Også den svenske møbelgigant Ikea er påvirket af skandalen om hestekød, der er blandt i andre kødtyper. EU vil nu screene kødmarkedet for at afsløre svindel. Fold sammen
Læs mere
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mette Gjerskov (S) og EU-landenes resterende 26 fødevareministre blev mandag enige om at bruge en måned på at kortlægge omfanget af skandalen med hestekød, der er solgt som oksekød. Der skal tages omfattende DNA-tests på forbrugerniveau for at få det bedst mulige overblik over udbredelsen af hestekødet.

»Vi skal dels se på, om der er hestekød i varerne, og så skal vi også finde ud af, om der er medicin i det hestekød, som vi finder,« siger fødevareminister Mette Gjerskov til Berlingske Nyhedsbureau.

Screeningen, som vil vare hele marts måned, skal slå fast en gang for alle, hvor omfattende svindlen med hestekød er. Ifølge Mette Gjerskov peger meget på, at den er langt mere omfattende, end de problemstillinger, som er offentligt kendt i dag.

»Det er vores nuværende kontrolsystem slet ikke gearet til. Det er designet til at finde sygdomme som kogalskab og salmonella - ikke svindel og bedrag,« siger hun.

Derfor brugte EU-landenes fødevareministre også tid på at drøfte, hvordan reglerne og systemet skal skærpes, så svindlerne ikke kan blive ved med at bedrage de europæiske forbrugere. Især løsningen med at mærke kødet med oprindelsesland taler flere for. Det forholder den danske fødevareminister sig dog skeptisk overfor.

»Det er bestemt ikke det endelige svar. Hvis ikke man ved, om der er hest i kødet, så er det lige meget, hvor hesten kommer fra, for den skulle slet ikke have været der til at starte med,« siger Mette Gjerskov.

Selvom ministeren synes, at den nuværende skandales omfang er helt uacceptabel, mener hun stadig, at det eksisterende kontrolsystem fungerer til det, det blev skabt til.

»Der vil altid være folk, som prøver at svindle. Derfor bliver vi nødt til at optimere systemet, så vi ikke kun fanger sygdomme, men også bedragere,« siger hun.

EUs fødevareministre vil drøfte de videre tiltag, når resultatet fra screeningen forelægger.