Flyselskaber forbryder sig mod spillemonopol

Når flyselskaber som Sterling og My Travel Airways sælger skrabelodder til deres passagerer, bryder de statens spillemonopol. Det mener SKAT, der nu vil bede selskaberne indstille salget.

Spænd sikkerhedsbæltet, køb et skrabelod og vind alt fra rejser til parfume og DVDer.

Sådan lyder det fristende tilbud til ferierejsende danskere om bord på fly fra Sterling og My Travel. Men den populære indtægtskilde for flyselskaberne er ulovlig, mener SKAT.

»Ifølge tips- og lottoloven kan skatteministeren udbyde retten til at sælge spil til et enkelt selskab, og den bevilling er givet til Danske Spil A/S. Derfor er det i strid med loven, hvis andre aktører udbyder spil af den type, hvor gevinstfordelingen er tilfældig, hvor man skal betale indskud og hvor der kan opnås gevinst, herunder skrabelodder,« siger cand.jur. og fuldmægtig i Spillemyndigheden under SKAT, Jakob B. Simonsen. Det gælder også, selv om flyet befinder sig i internationalt luftrum.

»Vores vurdering er helt klart, at Tips- og Lottoloven også gælder ombord på dansk indregistrerede fly i internationalt luftrum. For i straffelovens § 6 står, at under dansk straffemyndighed hører handlinger, som foretages i Danmark samt på danske fartøjer uden for nogen stats folkeretligt anerkendte områder,« siger Jakob B. Simonsen. Han oplyser, at den normale procedure for SKAT i en sådan sag er at tage kontakt til selskaberne og bede dem indstille den ulovlige aktivitet. Hvis selskaberne ikke gør det, vil SKAT bede politiet rejse tiltale mod selskaberne for brud på Tips- og Lottoloven.

Ikke klar over lovbrud
Rejsebureauet My Travel undrer sig over sagen.

»Da vi startede med skrabelodder for fem år siden, vurderede vores jurister, at det var lovligt. Og vi har intet hørt fra myndighederne. Men hvis vi får en henvendelse, vil vi naturligvis forholde os til det,« siger informationschef Torben Andersen, der ikke kan oplyse, hvor meget selskabet tjener på lodderne, men medgiver, at »vi tjener da lidt på det, selv om det mest er for at underholde vores gæster«.

Hos Sterling, der har solgt lodderne i et par år, er ledelsen overrasket over, at salget er ulovligt.

»Vi har ikke set det som en lovovertrædelse, da vi jo sælger lodderne i internationalt luftrum og i øvrigt kan se, at mange andre aktører gør det. Men får vi at vide, at det er ulovligt, så stopper vi selvfølgelig,« siger kommerciel direktør Michael T. Hansen.

Også SAS Danmark har overvejet at indføre skrabelodder.

»Vi har overvejet det, fordi vi efterhånden er Danmarks største charteropertør, og vi mente, det kunne være interessant for vores kunder. Men da vi spurgte spillemyndighederne, fik vi oplyst, at det var ulovligt, og så har vi selvfølgelig fravalgt det,« siger salgs- og marketingdirektør Lars Bording.

Danske Spil A/S, der har monopol på spil som skrabelodder og Lotto i Danmark, kalder det beklageligt, at flyselskaber har overtrådt selskabets monopol.

»Hver gang det sker, bliver der øvet vold mod tanken om at bruge spillemonopolet til at kontrollere området og sikre penge til godgørende formål,« siger informationschef Thomas Rørsig.