Finsk politi smider Nordea på porten

Det finske politiforbund vil ikke længere have noget med Nordea at gøre og lukker alle sine konti i den nordiske storbank. Politifolkene har taget beslutningen efter, at det er kommet frem, at Nordea har hjulpet kunder med at oprette selskaber i skattely.

Det finske politiforbund smider Nordea på porten som en direkte konsekvens af bankens involvering i Panama-sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Åndahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den finske ordensmagt trækker nu stikket helt og aldeles til storbanken Nordea, da politifolkene er utilfredse med, at banken har hjulpet sine kunder med at sende penge i skattely. Dermed mister Nordea endnu en kunde i kølvandet af den store Panama-læk. I Finland har flere partier og fagforeninger tidligere frasagt sig ethvert samarbejde Nordea.

De finske politifolk forklarer, at forbundet ikke kan tolerere skattespekulation, fordi det »æder velfærdsstatens fundament op«. Politiforbundet, der har 11.000 medlemmer, fremhævede torsdag i en meddelelse at de indtægter, som den finske stat har mistet på grund af skattespekulation, har betydet, at staten har måttet skære i blandt andet politistyrken.

Nordea fik tidligere på ugen flere alvorlige ridser i lakken, da det kom frem, at en række chefer fra Nordeas ledelse i Rusland ifølge DR og Politiken har oprettet anonyme selskaber via det omstridte advokatfirma Mossack Fonseca fra Panama. En vicedirektør i Nordea Rusland skulle via sit skattelyselskab sågar have fået hjælp af kolleger i Luxembourg og Rusland til at hive omkring 7,4 mio. kr. hjem til sig selv uden om myndighederne.

Nordea offentliggjorde søndag aften en længere kommentar i forbindelse sagen fra Rusland uden dog at ville forholde sig til, om banken har medvirket til ulovligheder. Nordea har iført sig selv en mundkurv med den begrundelse, at banken »hverken kan eller må kommentere på enkeltkunder«.

Sagen fra Rusland er ekstra penibel for Nordea, da den nuværende topchef for den nordiske storbank, Casper von Koskull, var formand for bestyrelsen i Nordea Rusland på det tidspunkt, hvor den russiske vicedirektør skulle have fået hjælp til at hente penge hjem fra sit skattely uden om myndighederne.