Medier: Nordea-chefer i Rusland benytter skattely-selskab

Topchefer i Nordea Rusland har oprettet selskaber gennem Mossack Fonseca i Panama, skriver DR og Politiken.

Arkivfoto: Chefter i Nordeas russiske afdeling beskydes nu for at have benyttet Panama-selskabet Mossack Fonseca. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAURITZ ANTIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beskyldningerne om den nordiske bank Nordeas indblanding i at flytte penge i skattely fortsætter. Ifølge Politiken og DR har chefer i Nordeas egne rækker i Rusland oprettet selskaber i Panama gennem advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Nordea fastslår dog overfor DR, at de russiske myndigheder er blevet oplyst om transaktionerne.

Mossack Fonseca er kommet i søgelyset i den såkaldte Panama-lækage, hvor dokumenter har vist, hvordan erhvervsfolk, politikere og andre flytter penge i firmaer på Panama, hvor de undgår at betale skat.

Tidligere har Nordea været i mediernes søgelys for at bistå kunder med at flytte penge i skattely i Panama.

Søndag skriver DR og Politiken, at det er fire nuværende og en tidligere chef i Nordea Rusland, der har benyttet selskabet i Panama.

Ifølge DR viser dokumenter fra Panama-lækagen, at det blandt andet drejer sig om den nuværende administrerende direktør, Mikhail Polyakov, og den mangeårige næstformand i Nordea Rusland, Igor Kogan.

De har angiveligt med hjælp fra Nordea-medarbejdere i Luxembourg og Rusland fået hjælp til at flytte penge til offshoreselskaber i Panama.

Ifølge Nordea benyttes selskaberne ikke til at skjule penge for de russiske myndigheder.

»Vores ledelse i Rusland har bekræftet, at alle oplysninger er indberettet til de russiske skattemyndigheder«, skriver Nordea til DR Nyheder.

Banken forklarer videre, at offshoreselskaberne er en lovlig måde at strukturere formuer på i Rusland. Samtidig oplyser banken dog, at de pågældende selskaber nu skal lukkes.

»Det skyldes, at vi ikke ønsker at blive kædet sammen med selskaber, der anses for at operere i en gråzone«, skriver Nordea.

Torben Bagge, der er skatteadvokat hos advokatfirmaet Tommy V. Christiansen og ekstern lektor i skatteret ved Aarhus Universitet, mener ifølge DR, at Nordea står med "et kæmpe forklaringsproblem."

»Jeg synes, det er tankevækkende, at nogen, der sidder i bestyrelsen og i direktionen i Nordea, har de her skattelykonstruktioner«, siger han.