Nordea padler baglæns i penibel Panama-sag

Storbanken Nordea ser igen særdeles skidt ud i sagen om den store Panama-læk, da en vicedirektør fra Rusland ifølge Politiken har sneget millioner hjem fra sit skattely uden om myndighederne. Nordea svarer, at banken allerede i april oplyste, at »medlemmer af den russiske ledelse har offshore-konstruktioner.«

Nordeas topchef, Casper von Koskull, var formand for Nordea i Rusland, da en vicedirektør skulle have foretaget en særdeles tvivlsom pengetransaktion fra sit skattely. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY

Nordea er endnu engang havnet i en sag, som giver den nordiske storbank alvorlige i ridser i en lak, der i forvejen er godt ramponeret i kølvandet den store Panama-sag, hvor millioner af lækkede dokumenter fra det kontroversielle advokatfirma Mossack Fonseca har sat begrebet skattely på den internationale dagsorden.

Ifølge DR og Politiken har en række chefer fra Nordeas ledelse i Rusland oprettet anonyme selskaber via det omstridte advokatfirma fra Panama. En vicedirektør i Nordea Rusland har via sit skattelyselskab sågar fået hjælp af kolleger i Luxembourg og Rusland til at hive omkring 7,4 mio. kr. hjem til sig selv uden om myndighederne, skriver Politiken.

Nordea offentliggjorde søndag aften en længere kommentar i forbindelse sagen fra Rusland uden dog at ville forholde sig til, om banken har medvirket til ulovligheder. Nordea har iført sig selv en mundkurv med den begrundelse, at banken »hverken kan eller må kommentere på enkeltkunder«.

Nordea fastslår dog, at bankens ledelse i Rusland har indberettet relevante oplysninger til de russiske skattemyndigheder. Samtidig skriver Nordea, at banken i april bekræftede over for flere medier, at Nordeas russiske ledelse benytter sig af offshore-konstruktioner.

Sagen om de russiske chefers omgang med skattelyselskaber er ekstra penibel for Nordea, da den nuværende topchef for den nordiske storbank, Casper von Koskull, var formand for bestyrelsen i Nordea Rusland på det tidspunkt, hvor den russiske vicedirektør skulle have fået hjælp til at hente penge hjem fra sit skattely uden om myndighederne.

Nordea oplyser i en mail til Politiken, at »den omtalte person ikke længere er ansat hos Nordea«.