Nordea topchef var formand, mens chefer fik Panama-selskaber

Nordeas topchef Casper von Koskull har selv siddet med ansvaret i Nordea Rusland, mens to direktører fik oprettet skattelyselskaber.

Nordea topchef, Casper von Koskull. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDERS WIKLUND

Det viser DR Nyheders gennemgang af Nordea Ruslands årsrapporter.

Casper von Koskull var bestyrelsesformand for Nordea Rusland fra 2013 frem til og med 2015.

Koskull var dermed den øverst ansvarlige i Nordeas russiske datterselskab, påpeger Morten Langer, der er chefredaktør på Nyhedsbrev for Bestyrelser.

»Han skulle have sikret, at det ikke sker. På den ene eller den anden måde«, siger han.

Så er det her alvorligt for Casper von Koskull?

»Det mener jeg helt klart. Jeg synes, det er ret rystende, at vi har en nordisk bank, som har bankdirektører med private skattely-selskaber. Det, synes jeg, ligger langt ud over den grænse, man kan forvente, der er omkring, hvad bankledelser gør, uanset om det er lovligt eller ulovligt«, siger Morten Langer.

DR Nyheder har spurgt Nordea, om Casper von Koskull havde kendskab til offshore-aktiviteterne, og om han ligefrem har godkendt dem.

Det svarer Nordea ikke på, men oplyser, at der er igangsat en intern undersøgelse af "disse aktiviteter".

Morten Langer er ikke i tvivl om, at Casper von Koskull som bestyrelsesformand burde være blevet informeret om, at bankens ledelsesmedlemmer ønskede at oprette selskaber i skattely til sig selv, via Nordeas egen filial i Luxembourg.

»Hvis det er bankdirektører, så skal det jo også op på bestyrelsens bord, som er stedet, der kan tage stilling til om det er i orden eller ikke i orden«, siger Morten Langer.

Lars Krull, der er seniorrådgiver på Institut for økonomi og ledelse på Aalborg Universitet, mener klart, at Nordea-direktørenes forretninger i skattelylande burde være forelagt bestyrelsesformanden:

»Man må ikke lave dispositioner, der strider mod bankens interesser. Og det er jo ikke i bankens interesse ikke at opføre sig samfundsmæssigt all-right«, siger han.

Nordea ønsker ikke at lade sig interviewe i forbindelse med DR Nyheders historier om Nordea Rusland.

Men i en mail skriver banken, at offshore-selskaber ikke er ulovlige, at de er udbredte blandt velhavere i Rusland, og at »vores ledelse i Rusland har bekræftet, at alle oplysninger er indberettet til de russiske skattemyndigheder«.