Finanstilsyn nedtoner blå-stempling

Fine karakterer til Capinordic-lån kan ikke tolkes som positiv vurdering af bankledelsen

Capinordic's hovedsæde i Tuborg havn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis den tidligere ledelse i Capinordic Bank troede, at Finanstilsynets flotte karakterer til bankens udlånsportefølje i 2007 kan redde dem fra millionerstatning, må de tro om igen. Tilsynets fine karakterer siger ikke noget om bankledelsens ansvarlighed, sagde Finansiel Stabilitets topadvokat Carsten Fode i Østre Landsret tirsdag.

Carsten Fode gik på gårsdagens retsmøde i kødet på ét af Capinordic-ledelsens bedste argumenter for, at alt var, som det skulle være i den lille rigmandsbank. Som Berlingske beskrev i Søndags Business, gav Finanstilsynet topkarakterer til 77 pct. af bankens udlånskunder i 2007. Disse udlån fik enten karakteren »utvivlsomt god bonitet« eller »normal bonitet«.

»Boniteten i kreditporteføljen må generelt betegnes som god. Dette fremgår af tilsynets samlede karakterfordeling …« skrev Finanstilsynet i juni 2007 i et internt notat.

Men hvis udlånskunderne var så solide dengang, hvorfor står bankledelsen så i dag anklaget for uforsvarlig bankdrift?

»Finanstilsynets bedømmelse af Capi-nordic Banks engagementer ligger langt fra den fordømmelse, som Finansiel Stabilitets advokater fremfører under retssagen,« sagde en af bankens stiftere, tidligere bestyrelsesmedlem Lasse Lindblad til Berlingske Business Søndag.

Men sådan kan man slet ikke udlægge tingene, forklarede Carsten Fode i Østre Landsret i går. Han henviste til, at Finanstilsynet havde meddelt retten, at tilsynets karaktergivning til Capinordic Banks udlånskunder ikke er udtryk for nogen vurdering af, om ledelsen har handlet ansvarspådragende.