Finansiel Stabilitet: Capinordic Bank overhørte alle advarsler

Midt i 2008 tvang Finanstilsynet banken til at fordoble bufferen mod tab og advarede om risikable lån. Alligevel fortsatte bankens udlånsfest med store tab til følge.

Bag facaden på Capinordic Banks hovedsæde i Tuborg Havn forsatte rigmandsbanken angiveligt med at bevilge udlån og give eftebevillinger, selv om der officielt var indført udlånsstop. ?Foto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sommeren 2008 vendte Milliardærklubbens krakkede bank, Capinordic Bank, det døve øre til alle advarsler og fortsatte udlånsfesten, selv om finanskrisen murrede blandt bankens kunder. Det kostede banken et samlet tab på næsten 190 millioner kroner, viser en opgørelse, som blev fremlagt i Østre Landsret tirsdag.

Tirsdag fortsatte Finansiel Stabilitets fem advokater deres time­- og daglange procedure i retssagen mod den tidligere ledelse af Capinordic Bank, direktør Henrik Juul, bestyrelsesformand Claus Ørskov og bestyrelsesmedlem og stifter Lasse Lindblad. Det statslige oprydningsselskab beskylder de tre for at have drevet banken uforsvarligt og afkræver dem 400 millioner kroner i erstatning.

Allerede ved middagstid var retslokalet varmt og beklumret. De fem advokater skiftedes til at læse op af omhyggeligt forberedte dokumenter om aspekter af sagen. Kun den erfarne Carsten Fode løfter blikket fra manuskriptet og henvender sig direkte til de tre dommere i almindeligt talesprog.

Over for Finansiel Stablitets advokathold sad de sagsøgtes to advokater og forsøgte at holde sig vågne. En enkelt gang slog Lasse Lindblads advokat, Morten Samuelsson, en stille hånlatter op, ellers var der stille. En af dommerne kvalte en gaben, en anden stirrede frem for sig med et tomt blik. Ingen af de sagsøgte var til stede.

Tilbage til sommeren 2008, hvor finanskrisen var begyndt at hugge ind på især ejendomssektoren. Offentligheden oplevede de kendte ejendomsmatadorer som Carsten Leveau, Kenneth Schwarz Thomsen og Steen Gude havne i store problemer, og i august kom Roskilde Banks chokerende konkurs.

Finanskrisen strammede også til blandt Capinordic Banks rigmandskunder, og midt i juni 2008 vurderede Finanstilsynet, at bankens udlån var så risikobetonet, at vagthunden forlangte, at banken fordoblede den buffer, der var afsat til tab. 60 procent af bankens udlån var hensat til tab svarende til svimlende 500 millioner kroner.

Men få dage efter Finanstilsynets indgriben gav banken grønt lys for et lån på 125 millioner kroner. Pengene blev bevilget til det nu konkursramte børsnoterede selskab Olicoms køb af en ejendomsportefølje ejet af et andet ligeledes konkursramt selskab, Milliardærklubbens vind­- og ejendomsselskab Eurotrust.

Fra sommeren 2008 og et stykke ind i 2009 fulgte en stribe udlån til en række selskaber, herunder det i dag konkursramte ejendomsselskab Korral Partners, den fallerede ejendomsmatador Carsten Leveaus koncern og flere fallerede ejendomsselskaber ejet af folk i og omkring Milliardærklubben. Lånene gav siden banken store tab.

Ifølge Finansiel Stabilitets advokater fra Kromann Reumert og Kammeradvokaten tabte Capinordic Bank alene 77 millioner kroner på lånet til Olicom og knap 50 millioner kroner på Alpen Holidays GmbH, som blandt andet var ejet af Bo Kristensen fra netværket omkring det fallerede selskab Eurotrust.

»Capinordic Banks bestyrelsesformand, Claus Ørskov, har i retten beskrevet Finans­tilsynets fordoblede solvenskrav som »et vink med en vognstang«. Alligevel skete der ingen ændring af bankens udlånspraksis,« sagde advokat Mads Reinhold Sørensen i retten i tirsdag.

Tilsynets indgriben var voldsom. Det normale solvensbehov i danske banker ligger omkring otte procent, men rigmandsbanken fik sit solvensbehov fordoblet fra 12 til 24 procent.

Ifølge Finansiel Stabilitets advokater indførte banken angiveligt et udlånsstop kort efter, men det blev aldrig overholdt, trods formandens vognstangs­metafor. I stedet bevilgede banken nye lån og efterbevillinger på eksisterende engagementer.

»Finanstilsynets kritik, advarsler og påbud blev ignoreret, og banken fortsatte i samme spor,« sagde Mads Reinhold Sørensen.

Heller ikke, da Capinordic Bank i efteråret 2008 fik tilladelse til at åbne en filial i Sverige, ændrede banken sin udlånspraksis. På det tidspunkt blev Bankpakke I, der blandt andet gav statsgarantier, introduceret, og Capinordic Bank satte altså både de svenske indlånskunders og de danske skatteyderes penge på spil.

Sagsøgerens advokater fortsatte deres fokus på Capinordic Banks uregelmæssige kreditgivning og pegede på, at bestyrelsesmedlem og stifter Lasse Lindblads personlige interesser flere gange spillede ind. Lindblad ejede blandt andet en aktiepost i Eurotrust og nød dermed godt af, at Capinordic Bank finansierede Olicoms køb af Eurotrusts ejendomsaktiviteter, hvilket gav penge i kassen hos Eurotrust. Retssagen mod den tidligere ledelse i Capinordic Bank fortsætter tirsdag efter pinse.