Lasse Lindblad bestemte alt i Capinordic Bank

En passiv bestyrelsesformand og en svag direktør lod Capi­nordics stifter, Lasse Lindblad, køre banken. Sammemlignet med Roskilde Bank og Amagerbanken blev banken drevet i særklasse uforsvarligt med tab på 400 millioner kroner til følge, lyder anklagen fra Finansiel Stabilitet.

Lasse Lindblad. Foto: Lars Helsinghof Bæk Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man troede, at det stod dårligt til i Roskilde Bank, Amagerbanken, Eik Bank og EBH Bank, er det ingenting sammenlignet med forholdene i Capinordic Bank, hvor den nu krakkede rigmandsbanks direktør, bestyrelsesformand samt et bestyrelsesmedlem, stifteren Lasse Lindblad, afkræves en erstatning på 400 millioner kroner af Finansiel Stabilitet for at drive banken uforsvarligt.

»Situationen i banken var i særklasse sammenlignet med de øvrige fem konkursramte banker,« lød det i går fra det statslige oprydningsselskabs advokater.

Retssagen mod den tidligere bankledelse er gået ind i sin sidste fase, hvor sagsøgers og de sagsøgtes advokater i den såkaldte procedure opsummerer input fra de mange tusinde fremlagte dokumenter og 17 vidner, som har været afhørt i Østre Landsret siden efteråret. I går var det to af Danmarks topadvokater, Carsten Fode, partner i Kromann Reumert og professor ved Aarhus Universitet, samt Boris Frederiksen, managing partner i Kammeradvokaten, der med bistand fra tre yngre kolleger udlagde Finansiel Stabilitets syn på sagen for landsrettens dommere. Carsten Fode opregnede hele ti systemfejl i banken, som på overfladen fremstod veldrevet med forretningsgange og procedurer for blandt andet kreditgivning på plads. Men dette billede var falsk.

Indadtil blev det hele systematisk omgået, og kreditgivningen til­sidesatte konstant, systematisk og konsekvent bankens egne regler, som var godkendt af Finanstilsynet.

Stifteren tromlede de øvrige

Reelt var det nemlig bankens stifter og administrerende direktør for holdingselskabet Capinordic A/S Lasse Lindblad, der bestemte.

Lasse Lindblad var ganske vist »kun« menigt medlem af bankens bestyrelse, men direktør Henrik Juul og bestyrelsesformand Claus Ørskov lod sig tromle af ham.

»Kreditorganisationen fungerede ikke selvstændigt, men som sekretariat for indstillinger om låneengagementer i form af lodrette ordrer fra Lasse Lindblad,« lød det fra Boris Frederiksen ved gårsdagens retsmøde.

Lindblad kom ifølge Finansiel Stabilitets advokater med låneengagementer fra sit netværk, og kreditafdelingen blev spændt for investment bank-afdelingen og kortsluttede bankens lovpligtige funktionsopdeling.

»Kreditvurderingen var en skueproces,« sagde Boris Frederiksen.

Finansiel Stabilitets advokater finder, at de mere end 40 retsmøder entydigt har forstærket billedet af, at banken blev drevet uforsvarligt med store milliontab til følge:

Ingen opdeling af funktioner

»Lasse Lindblad var den reelle direktør i banken, og han var hele tiden til stede. Banken betalte en andel af hans løn til Capinordic A/S – et beløb, der var større end bankdirektør Henrik Juuls løn,« sagde Kromann-advokat Kim Trenckow, som også pegede på, at afhøringen af Lasse Lindblad under rets-sagen viste, at han havde større detailviden om bankens engagementer end kreditchefen.

Lasse Lindblads indblanding i blandt andet kreditvurderingen er i strid med lov om finansiel virksomhed, som stipulerer, at en bank skal have en skarp opdeling mellem bestyrelse og direktion.

»Lasse Lindblad må ikke både sagsbehandle låneengagementer og bagefter tage stilling til dem i bestyrelsen,« lød det fra oprydningsselskabets advokater, som også holder Henrik Juul og Claus Ørskov ansvarlige for de usædvanlige ledelsesforhold i Capinordic Bank, fordi de accepterede Lindblads indblanding og ikke greb ind.