Finansiel Stabilitet lirkede tilsynet op

Trods Finanstilsynets skærpede tavshedspligt lykkedes det Finansiel Stabilitet at få information om tilsynets interne fit & proper-notat om Capinordic Banks ledelse.

Henrik Juul er tidligere administrerende direktør for Capinordic Bank, der gik konkurs i 2010 pga. krav fra kunder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I efteråret 2014 summede de stridende parter i den 400 mio. kr. store erstatningssag mod den tidligere ledelse af den krakkede Capinordic Bank omkring det såkaldte fit & proper-notat, som Finanstilsynet havde udarbejdet i oktober 2009.

Såvel de sagsøgte, Capinordic Banks tidligere direktør Henrik Juul samt de to bestyrelsesmedlemmer Claus Ørskov og Lasse Lindblad, som deres modpart, det statslige oprydningsselskab Finansiel Stabilitet, var interesseret i at læse det hemmelige notat, der kunne indeholde vigtige oplysninger for bedømmelsen af ledelsens erstatningsansvar.

Finanstilsynet havde selv omtalt notatet i en redegørelse fra oktober 2010 om Capinordic Banks konkurs, men notatet var udarbejdet til internt brug, og tilsynet holdt notatet tæt ind til kroppen.

Både Henrik Juul og Finansiel Stabilitets advokat, Boris Frederiksen, forsøgte sidste år at opnå aktindsigt i notatet, men blev afvist af Finanstilsynet, der henviste til tilsynets skærpede tavshedspligt. Boris Frederiksen fik ifølge Berlingskes oplysninger afslag 25. september 2014.

Alligevel lykkedes det Finansiel Stabilitet et par måneder senere at få lirket Finanstilsynet lidt op. Oprydningsselskabet fremsendte et »spørgetema« til tilsynet og fik svar på i alt fem spørgsmål, der formentlig har fået Finansiel Stabilitet til at ånde lettet op.

Det centrale spørgsmål fra oprydningsselskabet lød som følger:

»I det omfang der blev udfærdiget et notat i Finanstilsynet ... i oktober 2009 var der så tale om Finanstilsynets endelige vurdering?«

»Nej.« lød det kortfattede svar fra Finanstilsynet i et notat dateret 17. oktober 2014.