Få overblikket: Det ved vi om kunderne i Danske Bank Estland

Hvidvasksagen har kostet Danske Bank-ledelsen jobbet og ført til politiefterforskninger i en lang række lande. Men hvad ved vi egentlig om de lyssky selskaber i Danske Bank? Få overblikket her.

Aserbajdsjans præsidentpar, Ilham og Mehriban Aliyev. Landets regime kontrollerede ifølge anklagemyndigheden i Italien en række selskaber med konti i Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrej Isakovic/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et par berygtede russiske oligarker, et velvoksent diktatur og organiserede kriminelle med speciale i narkohandel og våbensmugling. Sådan lyder bare nogle af forbindelserne til kundekartoteket i Danske Banks estiske filial.

Berlingske har siden 2017 lag for lag afdækket sagen om hvidvask i Danske Bank Estland.

De over 10.000 kunder i filialens særlige non-residentportefølje sendte 1.500 mia. kr. gennem konti i filialen mellem 2007 og 2015. En stor del af transaktionerne var ifølge bankens advokatundersøgelse mistænkelige, og de ultimative ejere af selskaberne var i mange tilfælde skjult bag stråmænd og skattely. Selskaberne var etableret af såkaldte firmafabrikanter og havde ofte adresse i de samme kontorhoteller.

Både banken selv og Finanstilsynet har fastslået, at banken i flere tilfælde ikke overholdt hvidvaskreglernes krav om, at banker skal kontrollere kunder og transaktioner og indberette mistænkelige forhold til myndighederne.

Nye oplysninger, Berlingske har fået adgang til gennem det Internationale Konsortium af Undersøgende Journalister, ICIJ og det amerikanske medie BuzzFeed News, kaster nyt lys over kundeporteføljen:

  • Våbensmugleren: Selskaberne Ostwest Alliance Ltd. og SP Trading Ltd. var forbundet til den ukrainske våbensmugler Jury Lunov. Lunov og SP Trading stod ifølge FNs Sikkerhedsråd bag et forsøg på at smugle våben ud af Nordkorea i 2009 i strid med FN-sanktioner mod landet.
  • Narkokartellet: Selskaberne Aronica Alliance Ltd. og Bolzana LLP udvekslede penge med selskabet Gurgen House FZCO, der ifølge de amerikanske myndigheder var forbundet til den internationale kriminelle organisation Brothers’ Circle. Organisationen stod blandt andet bag omfattende narkohandel i Europa og Asien, og en række nøglemedlemmer og selskaber er senere blevet sanktioneret af USA.
  • Hvidvasknetværket: Selskabet Hilux Services LP samt flere unavngivne kunder i filialen udvekslede penge med selskabet Mazaka General Trading. Mazaka var ifølge de amerikanske myndigheder kontrolleret af et globalt hvidvasknetværk kontrolleret af pakistaneren Altaf Khanani, der hvidvaskede penge for terrororganisationer og narkokarteller.

Kendte sager

De nye oplysninger udvider antallet af sager, som Berlingske siden 2017 har kunnet forbinde kunder i filialen til. Blandt andet er det tidligere kommet frem, at kunder havde forbindelse til sager om korruption og svindel: