EU vil ikke hjælpe mod svensk overvågning

Danskerne må finde sig i at få telefonsamtaler og datatrafik overvåget af den svenske efterretningstjeneste.

Svenskernes omfattende overvågning vil ramme masser af danskere, fordi telefonsamtaler og især datatrafik, uden at vi ved det, sendes via Sverige. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU vil ikke standse den svenske overvågning og aflytning af danskere, der har kontakt med Sverige.

Det oplyser EU-kommissær Jacques Barrot i et svar til den danske europaparlamentariker Karin Riis-Jørgensen (V). EU-reglerne for databeskyttelse skal overholdes, men »Nationale sikkehredstjenesters indhentning af oplysninger falder imidlertid udelukkende ind under medlemsstaternes kompetence,« svarer kommissæren ifølge Computerworld.

Vil gå fri af Sverige

Et spinkelt flertal i den svenske riksdag gav 19. juni sikkerhedstjenesten Försvarets Radioanstalt (FRA) lov til at overvåge al trafik, der krydser den svenske grænse. Det har fået de danske teleselskaber til at skynde sig, for en hel del både telefon- og datatrafik sendes via Sverige, også selv om man ikke kontakter svenskere på hverken telefon, Internet eller elektronisk post.

Dermed kan den svenske sikkerhedstjeneste, uden at skulle give besked om det, aflytte Folketinget, virksomheder, myndigheder og menige danskere. Det har de lovet at ville forhindre, så trafikken forbliver i Danmark.

Både Telia i Danmark og »3« i Danmark har tidligere bekræftet over for Business.dk, at en del af danskernes brug af telefoni og Internet går via Sverige. Blandt andet går al »3«s datatrafik - brug af Internet og elektronisk post - via servere i Sverige, og hele det danske folketings elektroniske kommunikation risikerer f.eks. at blive kontrolleret af efterretningstjenesten i Sverige.

Ikke tilfreds med svar

Karin Riis-Jørgensen er ikke tilfreds med svaret fra EU-Kommissionen og vil forfølge sagen, fordi danskere - og alle andre nationaliteter - ufrivilligt kommer i klemme i overvågningen, der af kritikere er sammenlignet med overvågningen i Kina og Saudi-Arabien.

Den svenske lov træder i kraft 1. januar men skal først være effektiv i efteråret 2009, hvilket giver teleselskaberne lidt tid til at finde ud af, hvad de skal gøre.

Dansk overvågning siden september

I Danmark er al brug af fastnet- og mobiltelefoni samt af Internet og elektronisk post siden 15. september 2007 blevet registreret og skal kunne udleveres - mod at kunne fremvise en dommerkendelse - til Politiets Efterretningstjeneste inden for en time.

Loven er imidlertid fuld af huller, da f.eks. bibliotekers netopkoblinger er undtaget, ligesom boligforeninger med under 100 boliger heller ikke skal logge datatrafikken.

Ingen teleselskaber vil fortælle, om PET overhovedet har bedt om indsigt med henvisning til terrorlogningsbekendtgørelsen.

LÆS MERE