Teleselskaber lukker forbindelser efter overvågning

Danske telekunders snak og data skal ikke sendes til Sverige og komme under massiv overvågning.

Overvåning kan også foregå via nettet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lea Meilandt Mathiesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den omfattende, svenske overvågning af al telefoni og Internet sætter nu de danske teleselskaber i gang med at sikre, at mindst mulig dansk trafik sendes gennem Sverige.

Den svenske Riksdagen vedtog onsdag med spinklest mulige flertal at give efterretningstjenesten Forsvarets Radioanstalt (FRA) ret til at overvåge al kommunikation med telefoner, mobiltelefoner og på Internet, hvis der er »særlig grund« til det. Det kræver ikke en dommerkendelse først.

Danskere skal sikres

Det får de danske teleselskaber til at reagere for at sikre sig, at mindst mulig trafik går via Sverige.

»Alle vore kunders datatrafik (brug af nettet på mobiltelefonen, red.) går via svenske servere, men ikke taletrafikken. Vi skal nu sikre os, at danske kunder ikke berøres, og at trafikken ikke går gennem Sverige,« siger Stine Green-Paulsen, pressechef hos »3« i Danmark.

Mulighed for at snage

Svenskejede Telia i Danmark sender også teletrafik via Sverige.

»Det gør vi helt sikkert. Der er helt sikkert noget, der løber den vej, og som man i Sverige kan sætte sig ned og snage i. Det må vi kikke på. Jeg kan sagtens forestille mig, at der er kunder, som under ingen omstændigheder ønsker sig trafikken ud af landet,« siger juridisk direktør hos Telia i Danmark, Jens Ottosen-Støtt, som også er formand for Telekommunikationindustrien i Danmark.

Forvirret billede

Den svenske lov træder i kraft 1. januar men skal først være effektiv i efteråret 2009, hvilket giver teleselskaberne lidt tid til at finde ud af, hvad de skal gøre.

»Lige nu er billedet af, hvad der egentlig er vedtaget, lidt forvirret, men meget kynisk kan man sige, at det er typisk svensk at lave lovgivning om det, som andre gør uden at have lovgivning,« mener Jens Ottosen-Støtt.

Den stadig større brug af såkaldt IP-baseret kommunikation - altså hvor datanettet til f.eks. Internet også bruges til telefonsamtaler - gør dog opgaven sværere.

»Jo mere vi baserer på IP-kommunikation, jo mere uforudsigeligt er det, hvor trafikken ryger hen. Og når noget har forladt Danmarks grænser, har vi ikke styr på det længere,« siger den juridiske direktør.

Danskerne overvåges allerede

Siden 15. september sidste år er alle danskernes telefonsamtaler, alle beskeder og al brug af Internet blevet registreret som del af den såkaldte antiterrorpakke, der skal forhindre terrorangreb. Politiets Efterretningstjeneste skal kunne få oplysningerne med en times varsel - men kun med en dommerkendelse i hånden.

Loven er imidlertid fuld af huller, da f.eks. bibliotekers netopkoblinger er undtaget, ligesom boligforeninger med under 100 boliger heller ikke skal logge datatrafikken.

Et dokumentarprogram på svensk TV afslørede forleden, at den svenske efterretningstjeneste gennem ti år i hemmelighed har overvåget telefonsamtaler og brugen af Internet. Det har medført en storm af protester til politikerne.

Læs også:
Kjolehandler i CIAs søgelys

USA konfiskerede danske penge på vej til England

Ministre skal redegøre for amerikansk overvågning

Firmaer sniger sig uden om overvågning

Svensk ja til total overvågning