Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Den svenske Riksdagen vedtog onsdag med spinklest mulige flertal at give efterretningstjenesten Forsvarets Radioanstalt (FRA) ret til at overvåge al kommunikation med telefoner, mobiltelefoner og på Internet, hvis der er »særlig grund« til det. Det kræver ikke en dommerkendelse først.
Danskere skal sikres
Det får de danske teleselskaber til at reagere for at sikre sig, at mindst mulig trafik går via Sverige.
»Alle vore kunders datatrafik (brug af nettet på mobiltelefonen, red.) går via svenske servere, men ikke taletrafikken. Vi skal nu sikre os, at danske kunder ikke berøres, og at trafikken ikke går gennem Sverige,« siger Stine Green-Paulsen, pressechef hos »3« i Danmark.
Mulighed for at snage
Svenskejede Telia i Danmark sender også teletrafik via Sverige.
»Det gør vi helt sikkert. Der er helt sikkert noget, der løber den vej, og som man i Sverige kan sætte sig ned og snage i. Det må vi kikke på. Jeg kan sagtens forestille mig, at der er kunder, som under ingen omstændigheder ønsker sig trafikken ud af landet,« siger juridisk direktør hos Telia i Danmark, Jens Ottosen-Støtt, som også er formand for Telekommunikationindustrien i Danmark.
Forvirret billede
Den svenske lov træder i kraft 1. januar men skal først være effektiv i efteråret 2009, hvilket giver teleselskaberne lidt tid til at finde ud af, hvad de skal gøre.
»Lige nu er billedet af, hvad der egentlig er vedtaget, lidt forvirret, men meget kynisk kan man sige, at det er typisk svensk at lave lovgivning om det, som andre gør uden at have lovgivning,« mener Jens Ottosen-Støtt.
Den stadig større brug af såkaldt IP-baseret kommunikation - altså hvor datanettet til f.eks. Internet også bruges til telefonsamtaler - gør dog opgaven sværere.
»Jo mere vi baserer på IP-kommunikation, jo mere uforudsigeligt er det, hvor trafikken ryger hen. Og når noget har forladt Danmarks grænser, har vi ikke styr på det længere,« siger den juridiske direktør.
Danskerne overvåges allerede
Siden 15. september sidste år er alle danskernes telefonsamtaler, alle beskeder og al brug af Internet blevet registreret som del af den såkaldte antiterrorpakke, der skal forhindre terrorangreb. Politiets Efterretningstjeneste skal kunne få oplysningerne med en times varsel - men kun med en dommerkendelse i hånden.
Loven er imidlertid fuld af huller, da f.eks. bibliotekers netopkoblinger er undtaget, ligesom boligforeninger med under 100 boliger heller ikke skal logge datatrafikken.
Et dokumentarprogram på svensk TV afslørede forleden, at den svenske efterretningstjeneste gennem ti år i hemmelighed har overvåget telefonsamtaler og brugen af Internet. Det har medført en storm af protester til politikerne.
Læs også:
Kjolehandler i CIAs søgelys
USA konfiskerede danske penge på vej til England
Ministre skal redegøre for amerikansk overvågning
Firmaer sniger sig uden om overvågning
Svensk ja til total overvågning