Kritik af huller i terrorlov

Videnskabsminister Helge Sander skal redegøre for sin holdning til den omfattende overvågning af danskernes brug af telefoner og Internet, som blev sat i kraft lørdag morgen.

Videnskabsminister Helge Sander skal redegøre for sin holdning til den omfattende overvågning af danskernes brug af telefoner og Internet, som blev sat i kraft lørdag morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ditte Valente
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De store huller i den overvågning af danskernes brug af telefoner og Internet, som begyndte lørdag morgen, bekymrer nu også i Folketinget.

Dansk Folkepartis IT-ordfører, Morten Messerschmidt, har bedt videnskabsminister Helge Sander (V) redegøre for sin holdning til, at 54 procent af dataloger og IT-uddannede ingeniører i en undersøgelse siger, at de er i stand til at omgå logningen, så de altså ikke bliver registreret.

»Det er bekymrende. Hvad agter ministeren at foretage sig for at øge sikkerheden?« spørger Morten Messerschmidt.

Eksperter: Fuld af huller
Efter de nye regler, som Danmark er ene om at indføre i EU, bliver alle samtaler på fastnet- og mobiltelefoner nu registreret, alle SMS-tekstbeskeder fra mobiltelefoner registreres, og enhver afsendt e-postbesked noteres, ligesom også brugen af Internet registreres.

Oplysningerne skal gemmes i et år, og Politiets Efterretningstjeneste (PET) skal med en times varsel kunne få adgang til dem.

Lovgivningen er imidlertid blevet kritiseret af eksperter for at være fuld af huller. F.eks. er biblioteker, skoler, universiteter og boligforeninger med under 100 husstande undtaget.

Omvendt har menneskerettighedsgrupper kritiseret den omfattende overvågning. Det anslåes, at der vil blive gemt omkring 15.000 oplysninger om hver eneste dansker om året.

Ikke symbollovgivning
Den konservative IT-ordfører, Per Ørum Jørgensen, sagde til Berlingske Tidende for nylig, at han var tilfreds nok med loven.

»Det helt centrale er, at lovgivningen er lavet på baggrund af, hvad bl.a. Politiets Efterrretningstjeneste har ønsket for at bekæmpe terror. Måske er der lidt huller, men politiet og efterretningstjenesten bliver stadig dygtigere. Jeg er helt overbevist om, at dette vil få effekt. Det er ikke symbollovgivning, og hvis blot ét terrorangreb bliver forhindret, er det det hele værd,« sagde han.