Enhedslisten vil have en samfundsbank

Danskerne skal have en »samfundsbank« som alternativ til de private banker.

Foto: Katrine Emilie Andersen. Enhedslistens Frank Aaen ønsker at oprette en samfundsbank eller bruge Nationalbanken som et alternativ til alle de private banker.
Læs mere
Fold sammen

Der er for meget fokus på profit gennem spekulation i stedet for god gammeldags ordentlig bankvirksomhed. Danskerne skal have et alternativ - en samfundsbank, hvor alle danskere kan have en konto, sagde Enhedslistens finansordfører Frank Aaen i Debatten på DR2 efter Danske Banks melding om at tage gebyrer for en lønkonto.

- Jeg mener sådan set, vi skal gøre noget helt andet. Og det må vi gerne. Det er at oprette en samfundsbank eller bruge Nationalbanken, sådan så vi har et alternativ til alle de private banker, og vi ikke er afhængige af dem, foreslår Frank Aaen.

Debatten på DR2 handlede om bankernes samfundsansvar, og ifølge Aaen har vi haft en velfungerende samfundsbank i en ikke så fjern fortid.

- Sagen er jo, at du har haft en fremragende statsbank. Den hed GiroBank, og den fungerede til alles tilfredshed. Den kunne transportere pengene frem og tilbage, som vi havde brug for, og man kunne også optage lån i den, og man kunne have en lønkonto der. Vi har haft realkredit, som var ejet af kunderne. Det var dem, som skulle låne til huset, der ejede realkreditselskaberne. Det gjorde, at alle pengene bare gik til at skaffe billige lån. I dag er det blevet en pengemaskine for Danske Bank. Vi havde et forsikringsselskab, der lavede pensionsordninger, Statsanstalten, som kun havde til formål at sørge for gode pensioner. I dag er det en pengemaskine for Danske Bank, siger Aaen.

Enhedslisten bakkes op af bevægelsen Occupy Denmark, der dog ikke ser staten som repræsentant for folket.

- Jeg ville erstatte bankerne med en samfundsbank. Vi skal gøre det nu, at alle banker - Danske Bank, Jyske Bank, alle sammen - skal overdrages til det danske folk, men ikke til staten. Staten er en virksomhed. Vi skal overdrage dem til folket. De har misbrugt det privilegium, de har haft, fuldstændig. De har kørt Danmark ned, siger repræsentant for Occupy Denmark Morten Kok.

Men idéen med en samfundsbank er urealistisk, mener Christopher Arzrouni, der er debatredaktør på Dagbladet Børsen.

- Er det så DSB, der skal stå for det? Eller DONG? DONG Bank og DSB Bank? Det bliver sådan, en statslig bank bliver. Men vi har jo masser af andelskasser, som man kan tage sine penge hen i, hvis man ikke har lyst til at have dem i en aktionærejet bank. Derfor har du jo alternativerne, og du kan jo gøre hver dag til en ”Skift-Bank-Dag”, hvis du har lyst til det. Så hvorfor skal staten lige pludselig blandes ind i noget, hvor der er masser af alternativer, spørger Christopher Arzrouni.