Finansrådet: Bankerne skal kontrolleres - også når det går godt

Bankernes egen brancheforening Finansrådet advarer kommende generationer om ikke at begå fejlen med at deregulere bankerne i fremgangstider.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. Bankerne har ikke lært af krisen, og de har stadig kun profit for øje, mener økonomisk rådgiver Kim Valentin.
Læs mere
Fold sammen

Der er behov for at kontrollere bankerne - også når det går godt. Det sagde direktøren i bankernes egen brancheforening Finansrådet, Jørgen Horwitz, torsdag aften i Debatten på DR2.

- Jeg vil sige til den yngre generation: Pas på, I ikke begår den samme fejl, som er gentaget gang på gang og generation efter generation. Fejlen er, at når det går godt, så deregulerer man, og så går det galt. Det skal man ikke gøre, advarede Jørgen Horwitz.

Bankerne har ikke lært af krisen, og de har stadig kun profit for øje, mener økonomisk rådgiver Kim Valentin.

- Først regulerer man, så bliver der dereguleret, og så fortsætter bankerne med at drive virksomhed som før, siger han.

Han mener, at det er en fejl, at der stadig er samme krav til bankernes egenfinansiering.

Men det ville være forkert at stille større krav til egenfinansiering, mener Gert Jonassen, der er ordførende direktør i Arbejdernes Landsbank.

- Jo mere kapital vi skal gemme og jo mere likviditet, vi skal sætte af, des færre lån kan vi give ud, og des mindre aktivitet kan vi få i samfundet. Så regulering har den udfordring, at den dæmper vores muligheder for at agere på et frit marked, siger han.