Energiselskab: DONG-aktierne passede ikke til vores risikoprofil

Energiselskabet SE er nu helt ud af DONG Energy, efter at selskabet onsdag solgte sine resterende 3,6 mio. aktier i selskabet for den nette sum af 922 mio. kr.

ARKIVFOTO 2015 af DONG Energy Avedøreværk uden for København Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

En stor enkelteksponering i en enkelt børsnoteret aktie stemmer ikke overens med SE's risikoprofil, og aktiesalget sker dermed også helt efter planen.

Det siger økonomidirektør Gert Vinther Jørgensen fra SE, som i forbindelse med DONGs børsnotering i juni solgte 10,8 mio. aktier for omkring 3 mia. kr.

»Vi har været aktionær i DONG Energi fra starten af, og det har vi været rigtigt glade for. Det har hele tiden været planen, at vi efter børsnoteringen skulle sælge vores resterende aktier i selskabet, for det ligger ikke til vores risikoprofil at have så stor en eksponering i en enkelt aktie,« siger Gert Vinther Jørgensen til Ritzau Finans.

SE var underlagt en såkaldt lock up-periode, der løb indtil 23. november, før det kunne sælge sine resterende aktier, og i samråd med sine rådgivere valgte selskabet tirsdag aften at annoncere salget, der blev gennemført onsdag til 256 kr.

Salgsprisen var en rabat på 10 kr. i forhold til lukkekursen for Dongs aktie tirsdag på 266 kr., hvilket er et typisk billede i forbindelse med salget af store aktieposter, som i dette tilfælde udgjorde 0,9 pct. af Dong Energys samlede aktiekapital.

Dermed kan SE, der har en egenkapital på rundt regnet 11 mia. kr., se bankbogen bugne yderligere.

»Som det er besluttet af vores bestyrelse, skal provenuet fra salget af aktierne i Dong over i traditionel kapitalforvaltning, hvilket vi har indgået aftaler med rådgivere omkring,« siger Gert Vinther Jørgensen.

I forvejen vurderer selskabet, at det har tilstrækkelig finansiel kapacitet til at kunne forfølge opkøbsmuligheder til styrkelse af sin markedsposition, »når og hvis, der skulle opstå nogle muligheder«.