DONG opjusterer efter delsalg af havvindmøllepark

DONG har solgt 50 pct. af havvindmølleparken Race Bank i Storbritannien og opjusterer sine forventninger til året fra 20-23 mia. kr. til 24-25 mia. kr. målt på EBITDA.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største energiselskab, DONG Energy, har netop opjusteret sine forventninger for året fra 20-23 mia. kr. til nu 24-25 mia. kr. i driftsindtjening. Udløseren til denne opjustering er det delvise frasalg af den store Race Bank havvindmøllepark i Storbritannien, hvor investeringsbanken Macquarie har købt 50 pct. af parken for 14,2 mia. kr.

»Vi har haft et rigtigt godt år i DONG Energy og gjort store fremskridt både strategisk og operationelt inden for alle forretningsområder. Vi har fortsat den grønne omstilling og samtidig haft en betydelig vækst i driftsindtjeningen. Alle forretningsområder har leveret bedre end forventet eller i den høje ende af vores forventninger, og frasalget af 50 pct. af havmølleparken Race Bank er udslagsgivende for, at vi nu opjusterer vores forventninger til driftsindtjeningen for 2016 til 24-25 mia. kr.,« siger adm. direktør i DONG Energy, Henrik Poulsen, i en fondsbørsmeddelelse.

Race Bank havvindmølleparken bliver efter London Array (som DONG kun ejer 25 pct. af) den største havvindmøllepark i koncernen porteføjle, når den er færdigopført. Race Bank er på 573 MW, men DONG er også ved at opføre Walney Extension på 660 MW og i pipelinen har man også den enorme Hornsea 1 vindmøllepark, som er på 1.200 MW.

Tidligere på året frasolgte DONG halvdelen af havvindmølleparken Burbo Bank Extension og har gennem 2016 forhandlet om frasalg af Race Bank og Walney Extension, men så sent som ved aflæggelsen af tredjekvartalsregnskabet den 8. november var der tvivl om, hvorvidt DONG kunne nå at lukke en aftale om nogen af parkerne i 2016. Det skyldtes først og fremmest, at såvel investorer som DONG Energy selv var nødt til at tage et skridt tilbage i forbindelse med briternes ja til at forlade EU og den effekt, det har haft, på den det britiske pund. Skal man tro Samuel Leupold, der er adm. direktør for vindmøllebenet i DONG, så har det i hvert fald ikke været manglen på bejlere, der har trukket salget ud.

»Vi har oplevet stor interesse i Race Bank fra en række potentielle investorer. Det viser, at vores partnerskabsmodel fortsat er attraktiv,« udtaler han i en fondsbørsmeddelelse.

Der er dog ikke kun Race Bank-salget, der har drevet DONG frem til en opjustering. Selskabet skriver også, at omkostningsreduktionerne i olie- og gasforretningen samt succesen med at få genforhandlet de meget store indekserede gaskontrakter har bidraget til driftsresultatet.

Med ti dage tilbage af året er det så sikkert, som der er strøm i en dansk stikkontakt, at DONG langt om længe laver et overskud i år. Dermed vil det være det første positive resultat i DONG, siden topchef Henrik Poulsen overtog tøjlerne i 2012.