Elon Musk tweeter sig i problemer med nye Tesla-mål

Tesla-stifteren Elon Musk kan risikere på ny at have bragt sig selv i myndighedernes søgelys via Twitter. Sidst kostede det ham formandsposten i bilselskabet.

Tesla-topchef Elon Musk kommer ud fra en høring 4. april i år ved en amerikansk domstol i sagen, som de amerikanske børsmyndigheder, SEC, har lagt an mod ham i kølvandet på et tweet fra bilbossen. Nu har han på ny bragt sig i fokus på de sociale medier. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN LANE / EPA / Ritzau Scanpix

Når man er topchef for et børsnoteret selskab, så er man automatisk i offentlighedens søgelys. Når man tilmed hedder Elon Musk og er chef for elbilproducenten Tesla, så er det søgelys blot endnu mere tydeligt.

Rigmanden har allerede måttet sande, at hans udsagn på Twitter kan bringe ham i fedtefadet, men han har muligvis alligevel på ny bevæget sig ud på Twitters dybe vand.

For ifølge Bloomberg tweetede Elon Musk søndag nye produktionsmål, hvilket kan være problematisk for et børsnoteret selskab, der skal informere markedet via officielle kanaler – og ikke via Twitter.

I tweetet skriver bilbossen i et svar til en kommentar vedrørende udbud og efterspørgsel af selvkørende biler, at »Tesla vil lave over 500.000 biler i de næste 12 måneder«.

Problemet for Elon Musk er, at et lignende tweet – skrevet for næsten to måneder siden – bragte ham i vanskeligheder hos de amerikanske børsmyndigheder, Securities and Exchange Commission (SEC). I det tweet fortalte bilbossen, at selskabet ville producere en halv million køretøjer i 2019, og det førte SEC til at argumentere for, at han forbrød sig mod det forlig, der blev indgået med myndigheden sidste år.

Et forlig, der i øvrigt også var udløst af et tweet fra den tasteglade topchef.

Tweet på tweet på tweet

Vi dvæler lige først lidt ved det to måneder gamle tweet. I øjeblikket er Elon Musks advokater i gang med at forhandle med SEC om en aftale, der skal indføre kontrolfunktioner på milliardærens tweets. En amerikansk dommer gav de to parter en frist til 18. april for at mødes i mindst en time og løse problemerne. Hvis de ikke kan, vil dommeren selv afgøre, om Elon Musk har brudt aftalen. Og midt i alt det vælger han altså at kaste yderligere benzin på bålet.

Det oprindelige forlig udsprang af et omstridt tweet fra Elon Musk tilbage i august sidste år, hvor han varslede, at han ville tage Tesla af fondsbørsen, hvilket siden hen viste sig ikke at have hold i virkeligheden. SEC beskyldte topchefen for svindel og vildledning af investorerne. Elon Musk indvilligede i at betale 20 mio. dollar, gå af som formand og søge forudgående godkendelse fra en intern værdipapiradvokat, inden han tweetede noget om elbilproducenten.

Balladen kommer midt i, at Tesla på ny har store vanskeligheder med produktionshastigheden. For mindre end to uger siden meddelte virksomheden, at leveringen af den nyeste Tesla, Model 3, i det første kvartal af 2019 var faldet sammenlignet med sidste kvartal året før. Faldet er så stort, at det sætter rekord for virksomheden – således var det samlede antal af leveringer af Model 3 faldet med omkring en tredjedel.

Det forsøger Elon Musk at rette op på – via Twitter.