Elon Musk har tweetet 5.560 gange. Nu truer ét af dem med at koste ham livsværket Tesla

Teslas topchef Elon Musk står nu som anklaget for svindel og vildledning af investorer. De amerikanske børsmyndigheder vil fratage ham retten til at drive virksomhed. Men hvad er Tesla uden Elon Musk – og hvad er Elon Musk uden Tesla?

Elon Musk er anklaget for at have vildledt investorer på baggrund af et tweet – nu vil myndighederne fratage ham retten til at drive virksomhed. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Blake/Reuters/Ritzau Scanpix

Elon Musk har tweetet 5.560 gange. Nogle af dem har skabt mere debat end andre. Men særligt ét tweet kan nu få alvorlige konsekvenser for den kontroversielle og altoverskyggende visionær.

I begyndelsen af august varslede han nemlig, at han ville tage Tesla af fondsbørsen, hvilket siden hen viste sig ikke at have hold i virkeligheden.

Det har fået de amerikanske børsmyndigheder til at anklage Elon Musk for svindel og vildledning af investorerne.

Derfor vil SEC – Securities and Exchange Commission – forbyde Elon Musk at være direktør i et offentligt børsnoteret selskab og dermed forhindre ham i at stå i spidsen for elbilproducenten Tesla.

Elon Musk afviser anklagerne.

Torsdag varslede myndighederne, at de vil hive Musk i retten. Spørgsmålet, man med rette nu kan stille sig selv, er, hvordan Tesla vil se ud uden Elon Musk ved roret?

Stor betydning, men også stor byrde

Man kan sige meget om Elon Musk, men det er svært at komme udenom hans enestående drive og fuldstændige hyperaktivitet. Det mener Preben Mejer, der har årelang erfaring med innovation, IT og den digitale fremtid. Han driver rådgivningsvirksomheden Radr, der rådgiver virksomheder om bl.a. IT.

»Det er både hans styrke og hans svaghed. Det er grunden til, at han allerede har tjent milliarder på eksempelvis Paypal, men det er også en udfordring, for han starter ting i 12 forskellige retninger på samme tid i stedet for at koncentrere sig om en opgave, for eksempel at få Tesla til at nå sine mål,« forklarer Preben Mejer.

Han peger på, at Tesla – og Musks andre aktiviteter – kun har én mand til at styre det hele. Elon Musk selv.

»Der er ingen ledergrupper omkring ham, der naturligt kan tage over. Hvis han nu skulle forsvinde fra Tesla eller op i rummet i et af hans mange eventyr, så står man tilbage med et Tesla, der på ingen måde har samme lederstruktur som andre virksomheder,« tilføjer Preben Mejer.

Han understreger, at Elon Musk er enestående. Han har fået ting til at ske, og han har ændret en hel industri. Han har gjort noget, som ingen troede kunne lade sig gøre:

»At skabe en bilfabrik helt fra bunden på den måde er totalt nytænkende på alle leder og kanter.«

»Måske er det for dødbringende en svaghed for ham. Man kan sammenligne med Steve Jobs, men Jobs havde evnen til at delegere i sit team omkring sig. Elon Musk ser ud til at være småt kørende med delegeringsevnen, for der er ingen tæt på ham. Elon Musk udfører en næsten umulig dobbeltrolle, mens Jobs formåede at være den visionære med et markant lederteam, der sørgede for driften,« siger Preben Mejer.

Den sitaution er Elon Musk ikke i. Preben Mejer påpeger, at man aldrig ser andre end ham selv udtale sig. Ingen andre i lederteamet er synlige. Til gengæld hører man ofte om folk, der forlader firmaet.

Preben Mejer tror, at et eventuel farvel til Musk vil få samme effekt, som Steve Jobs' død havde for Apple.

»Det vil nok blive fokuseret mere på driften, og de ting, der allerede er planlagt, fremfor at fokusere på syv kommende modeller inklusiv lastbiler og sportsvogne. Jeg tror ikke, at Tesla vil komme i vanskeligheder, hvis han forsvinder,« siger Preben Mejer og tilføjer:

»Til gengæld vil den lysende, lettere bindegale stjerne i toppen af hele arrangementet ikke være der.«

John Christiansen

»Man kan ikke sige Elon Musk uden at sige Tesla. Og man kan ikke sige Tesla uden at sige Elon Musk.«


En fordel for Tesla

Christer Karlsson er professor på CBS' Institut for Produktion og Erhvervsøkonomi – og ekspert i bil- og teknologi-industrien. Han mener, at Tesla vil stå stærkere uden Elon Musk ved roret.

»Han betyder meget for sjælen og drivet, men jeg tror også, han kan være en byrde. Han har ofte urealistiske ideer, og ideer, der ikke kan eksekveres på den måde, han lover,« siger Karlsson.

Ifølge professoren var Tesla gået bankerot flere gange, hvis ikke det var for Musks enorme millardformue bl.a. fra tidligere IT-aktiviteter. Selv om Teslas aktiekurs har udviklet sig godt, kan han være en byrde for aktionærerne, mener Karlsson.

»Han lover hele tiden nye biler, som han ikke leverer. Jeg ved, der er mange forskellige holdninger til Elon Musk, men jeg mener, at Tesla vil være bedre uden ham,« siger han og tilføjer:

»Jeg synes ikke, at han tilfører Tesla innovation. Han tilfører ideer, hvoraf mange er urealistiske. Han er helt igennem fantastisk til at sælge ideer, der nogle gange er åndssvage.«

Hvorvidt Elon Musk bliver dømt eller ej, vides endnu ikke. Han afviser alle anklager. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHEN LAM/Reuters/Ritzau Scanpi.

En anden CBS-professor er John Christiansen. Han er ekspert i ledelse af projekter, produktudvikling og innovation. Han mener, at man skal være helt tæt på virksomheden for at kunne forudsige, hvilken effekt Musks eventuelle afgang vil betyde, men der er grund til at stille spørgsmål ved det.

»Det er en relativ ung virksomhed, så hans betydning er stor. Det, der er interessant, er, om der er nogen, der ønsker at drive det videre, eller om han er ene om det. Det kan blive et problem, hvis hele korthuset mere eller mindre falder sammen,« siger han.

Han sammenligner også Teslas situation med Apples for nogle år tilbage.

»I tiden efter Steve Jobs mistede Apple pusten, og man erstattede en produktvisionær person med en marketingsperson. Erstatningen er vigtig, og hvem kan man finde? Musk er jo én til én med brandet Tesla,« siger John Christiansen og afslutter:

»Man kan ikke sige Elon Musk uden at sige Tesla. Og man kan ikke sige Tesla uden at sige Elon Musk.«