Rationel, rolig og hårdhudet: Teslas nye formand er det modsatte af en alfahan

Australske Robyn Denholm har siddet i Teslas bestyrelse i fire år, men skal nu træde mere i karakter som formanden, der skal holde Elon Musk i ørerne. Hun beskrives som rationel, hårdhudet og kvinden, der skal gøre den flamboyante Musk lidt mere kedelig.

Robyn Denholm er udnævnt til formand for elbilproducenten Teslas bestyrelse fra november 2018. Hun har hidtil haft plads i Teslas bestyrelse som menigt medlem ved siden af jobbet som finans- og strategichef for Australiens største telekoncern, Telstra, hvilket dog har udløst kritik. PR-foto Fold sammen
Læs mere

Formand søges: Skal give modspil til en alfahan.

Sådan kunne jobannoncen på posten som formand i elbilproducenten Tesla lyde. Med den nærmest allestedsnærværende og til tider kontroversielle Elon Musk i førersædet er der stærke hestekræfter at tøjle.

Selskab Kurs Ændr. %

Og ikke overraskende har bestyrelsen kigget i egne rækker for at besætte posten, som Musk selv modvilligt har veget efter kritik af, at han har haft for mange kasketter på i Tesla og sine andre selskaber, og at han har brugt Twitter til kursfølsomme erklæringer.

Med Robyn Denholm får Tesla en formand, der kender terrænet efter fire år i bestyrelsen. Og hun beskrives som præcis det modsatte af en alfahan: Rolig og rationel, men også hårdhudet og måske, som CNBC udtrykker det, kvinden der kan gøre den uforudsigelige Elon Musk »lidt mere kedelig«.

Musk selv erklærede efter offentliggørelsen på yndlingsmediet Twitter, at han havde »stor respekt« for den 55-årige australier.

Lidt spøjst blev udtalelsen gentweetet fra en falsk Robyn Denholm-profil – hun huserer ikke på det sociale medium, hvor Elon Musk til gengæld har været meget markant – sammen med en dog helt ægte udtalelse om, at hun »ser frem til at hjælpe Elon og Tesla-teamet med at opnå en bæredygtig indtjening«, en henvisning til Teslas kvaler med at få overskud. Tesla har angiveligt forgæves forsøgt at få den falske profil lukket.

Men ifølge kritikere skal hun nu træde mere i karakter, da hun allerede sidder i en bestyrelse, der har haft svært ved at tøjle Musk. Hun er også kritiseret for at hente hovedparten af sin indtægt fra Tesla-bestyrelsen i forhold til hendes hovedjob i Australiens største teleselskab, Telstra, hvilket kunne gøre hende knap så uafhængig som krævet i bestyrelsen.

I Australien havde medierne ellers spekuleret i, at Robyn Denholm ville droppe bestyrelsesposten som for omfattende i forhold til Telstra, hvor hun som finans- og strategichef var omtalt som en mulig kommende topchef.

Nu vinder Tesla: Denholm bliver formand på fuld tid og dropper Telstra.

Er den økonomiuddannede australier umiddelbart ikke et højt profileret navn, så har hun dog tung erfaring fra teknologi- og bilsektoren. Hun er talknuser, og hun er vant til stærke grundlæggere.

»Alt ved hende er rationelt, fornuftigt og varmt. Det overrasker mig ikke, at hun fik jobbet. Hvis Elon lytter til hende, vil han få langt mere succes,« sagde en af disse grundlæggere, Scott McNealy fra det nu hedengangne Sun Microsystems, efter udnævnelsen.

Robyn Denholm arbejdede i godt ti år for det amerikanske teknologiselskab i Silicon Valley, men har også en fortid i japanske Toyota og er dermed en af de få i Tesla-bestyrelsen, der kender bilsektoren.

Biler er i det hele taget noget, australieren går op i: Hun voksede op på forældrenes tankstation i en forstad til Sydney, hvor hun lavede alt fra bogføring til bilreparationer. Da hun i 2014 blev tilbudt en post i Teslas bestyrelse, havde hun selv lige bestilt sin første Tesla S-model.

Ikke dermed sagt, at hun tænder på adrenalin andet end i sin karriere, har hun tidligere udtalt til den australske avis The Australian:

»Jeg hopper ikke ud af fly eller bungy-jumper. Men professionelt tager jeg chancer. Du træffer de bedst mulige beslutninger med de oplysninger, du har, og du rykker hurtigt. Du skubber ikke hårdt nok på, hvis du aldrig begår fejl.«