Elon Musk vingestækket efter millionbøde – men stadig uden bremse

Kritikere undrer sig over, at de amerikanske børsmyndigheder ikke greb hårdere ind over for Tesla-topchefen, som kan fortsætte som direktør for elbilproducenten.

Elon Musk har fået en let spændetrøje på af de amerikanske børsmyndigheder i forsøget på at tøjle hans impulsive udmeldinger. Flere tvivler dog på, at det hjælper. Arkivfoto: Peter Parks/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER PARKS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Tesla-bagmanden Elon Musk i weekenden fik klippet vingerne og skal forlade posten som bestyrelsesformand for elbilproducenten, undrer det flere eksperter, at de amerikanske børsmyndigheder ikke greb hårdere ind over for rigmanden.

Lørdag indgik Elon Musk forlig med Securities and Exchanges Commission (SEC) om at betale en bøde på 20 mio. dollar, træde tilbage som bestyrelsesformand for Tesla og lade fremtidige Twitter-beskeder, som kan være kurspåvirkende, undergå godkendelse, før de må sendes ud. Til gengæld kan han alligevel fortsætte som direktør i Tesla, som han ejer 22 procent af, selv om SEC lagde op til at forbyde ham at stå i spidsen for nogen børsnoteret virksomhed. Tesla, der skal betale 20 mio. dollar i bøde, tvinges nu til at finde en uafhængig bestyrelsesformand.

Chefen og idémanden står stadig i spidsen

Dermed blev den forestående retssag afklaret i rekordtempo, efter at SEC havde stævnet den 47-årige milliardær efter hans tweet 7. august om, at han ville afnotere Tesla fra børsen, og at han havde investorer klar til at gennemføre det. Det var det seneste af Elon Musks impulsive og uheldige udmeldinger, og mange håber nu på, at der endelig bliver sat en stopper for rigmandens opførsel.

I ugerne efter det famøse tweet røg han marihuana i et interview med en komiker, og han er siden blevet sagsøgt af en af de dykkere, som var med til at redde et thailandsk fodboldhold ud af en oversvømmet grotte, efter at Musk havde kaldt dykkeren pædofil.

»Såvel Musk som Tesla skal betale 20 mio. dollar eller tæt på 130 mio. kroner i godtgørelse. Man kan ikke i tweets eller memoer opdatere om noget forestående, som så ikke sker alligevel, og som der ikke er den fornødne økonomiske rygdækning for, hvilket der ikke var i forbindelse med planerne om at købe Tesla af børsen. 20 mio. dollar er mange penge, men for Musk er det trods alt givetvis kun et greb i lommen. For Tesla er det derimod nok allervigtigst, at chefen, idémanden, iværksætteren, multitalentet og den bærende kraft og ressource hos Tesla fortsat står i spidsen,« siger Per Hansen, investeringsøkonom i den svenske aktiehandelsportal Nordnet.

Stadig hæmningsløs og impulsiv

Fredag blev Tesla seks mia. dollar mindre værd i børsværdi som følge af balladen.

Eksperter undrer sig over, at SEC ikke greb hårdere ind. De mener, at en bestyrelse får svært ved at styre Musk fremover, selv om SEC også kræver to nye direktører indsat.

»Han ses som en hæmningsløs og impulsiv person. Han vil fortsætte med at være en hæmningsløs og impulsiv person,« siger John Coffee, professor ved Columbia University, til den britiske finansavis Financial Times.

Charles Elson, professor i virksomhedsledelse ved University of Delaware, tilføjer, at han »er virkelig overrasket over, at SEC ikke gjorde mere. Jeg ville have troet, at de ville fjerne ham fra ledelsen«. Han tror ikke på, at Elon Musk vil ændre opførsel.

Teslas ni mand store bestyrelse nåede inden forliget med SEC at udsende en meddelelse, hvori de bakker Elon Musk helhjertet op. Det understreger ifølge eksperterne problemerne med bestyrelsen, som også tæller Elon Musks bror, Kimbal, samt den nære ven James Murdoch, leder af Murdoch-medieimperiet. Han har støttet Tesla siden begyndelsen.

Musk: Vi har næsten overskud

I weekenden rundsendte Elon Musk en intern besked til medarbejderne om, at Tesla er »meget tæt« på endelig at kunne fremvise et overskud. Det ser investeringsøkonom Per Hansen som »mere kalkuleret« i lyset af balladen.

»Meddelelsen om, at Tesla er meget tæt på at tjene penge på den primære drift, har ikke kun betydning i forhold til moralen hos medarbejderne, men er givetvis også et signal til investorerne om, at Teslas driftsøkonomi er tættere på at nå målet om lønsomhed, end hvad man måske kunne få indtryk af. Måske kan udmeldingen være et vendepunkt og bringe mindre usikkerhed på kort sigt for de hårdtprøvede investorer,« mener Per Hansen.

Tesla satte søndag en hær af frivillige ind for at sikre, at så mange elbiler som muligt blev bragt ud af fabrikken og hen til køberne, så de kunne nå at tælle med som leverede i regnskabet for tredje kvartal, som sluttede natten til mandag. Tesla har haft leveringsproblemer, hvilket har presset selskabet og Musk. Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg rykkede flere end 75 mennesker ind i Teslas servicecenter uden for Chicago, mens 50 andre ventede udenfor.

Tesla leverede i andet kvartal 18.449 Model 3-biler, men Goldman Sachs-analytiker David Tamberrino forventer, at tallet i tredje kvartal vil nå op omkring 52.000 svarende til næsten en tredobling.