Kontroversiel mangemilliardær skal tøjle Elon Musk

Elbilproducenten Tesla henter Oracle-stifter Larry Ellison ind i bestyrelsen for at få ham til at holde snor i vennen Elon Musk.

Oracle-stifter Larry Ellison skal nu holde sin gode ven, Elon Musk, i ørerne i Tesla. Arkivfoto: Robert Galbraith, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Robert Galbraith
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens tienderigeste mand træder nu ind i bestyrelsen for elbilproducenten Tesla. Det kan udløse nye kontroverser med myndighederne.

Larry Ellison, stifter af og topchef for IT-giganten Oracle, skal sammen med Kathleen Wilson-Thompson, der er koncernpersonalechef for Walgreens Boots Alliance, være med til at holde snor i Tesla-stifter Elon Musk. Musk blev i november tvunget til at træde tilbage som bestyrelsesformand efter at have været lidt for flittigt ved tasterne på sin Twitter-konto og dermed ulovligt have påvirket Teslas aktiekurs. Det kostede både ham selv og selskabet 20 millioner dollars i bøde fra de amerikanske børsmyndigheder, SEC.

»Meget tæt ven med Elon Musk«

Den 74-årige Larry Ellison, der ifølge det amerikanske magasin Forbes er personligt god for 58,4 milliarder dollars, er selv en farverig personlighed, der ikke plejer at holde sig tilbage, når han mener noget. »Forskellen på Gud og Larry Ellison«, hed en biografi, hvis undertitel lød: »Gud tror ikke, at han er Larry Ellison«. Larry Ellison kom selv under beskydning fra Oracles aktionærer for en heftig løn, men han har offentligt forsvaret Elon Musk oven på de famøse tweets.

»Jeg er meget tæt ven med Elon Musk, og jeg er en stor investor i Tesla,« sagde Karry Ellison 26. oktober på en analytikerkonference, hvor han fremhævede Elon Musks talent og succes med at få raketvirksomheden SpaceX stablet på benene.

Valget af Larry Ellison er da også kontroversielt.

»Hans mundtlige støtte til Musk antyder ikke den slags objektivitet, som folk havde håbet på. SECs mening var at få to personer ind, som hverken var støtter af eller opponenter til Tesla,« siger Charles Elson, direktør i John L. Weinberg Center for Corporate Governance ved Delaware Universitet, til nyhedsbureauet Bloomberg.

Med til at redde Apple

Børsmyndighedernes indgreb skulle sikre, at den flyvske Elon Musk blev holdt i strammere tøjler, så bestyrelsen holdt et mere vågent og kritisk øje med selskabets direktion, hvor Elon Musk sidder for bordenden. SEC har ikke offentligt kommenteret udnævnelserne, men andre bakker valget af Larry Ellison op, da han netop er i stand til at holde Elon Musk i kort snor, hvis der skulle blive behov for det.

Larry Ellison, der købte tre millioner Tesla-aktier tidligere i 2018, har stor erfaring med at bygge en virksomhed op og sad gennem fem år med hos Apple på et kritisk tidspunkt, efter at Steve Jobs i 1997 vendte tilbage og overtog styringen af den dengang nødlidende computerproducent. Siden er Apple blevet verdens mest værdifulde selskab, om end det de seneste måneder er gået nedad på grund af dårligere udsigter for iPhone-salget, som Apple er helt afhængig af.

I november blev Robyn Denholm udpeget som ny formand for den 11 mand store Tesla-bestyrelse og forlod samtidig posten som koncernfinansdirektør for det australske teleselskab Telstra Corp. Hun har tidligere arbejdet 11 år hos Sun Microsystems, som Oracle købte i 2009.