Elon Musk får 13 dage til at forklare sig – ellers vanker der

De amerikanske børsmyndigheder mener, at Teslas topchef, Elon Musk, har udvist foragt for den aftale, som parterne indgik i oktober. Musk har nu indtil 11. marts til at forklare sig.

Elon Musk har endnu en gang lagt sig ud med de amerikanske børsmyndigheder.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Robyn Beck/AFP/Ritzau Scanpix

Teslas stormombruste topchef, Elon Musk, er bestemt ikke i kridthuset hos de amerikanske børsmyndigheder, og han bliver nu afkrævet en forklaring for sit seneste kontroversielle tweet.

En amerikansk dommer sagde ifølge Reuters sent tirsdag, at Musk inden 11. marts skal fremlægge, hvorfor han ikke har brudt den aftale, han indgik med U.S. Securities and Exchange Commissions (SEC) i oktober. Den aftale kom i stand, efter Elon Musk i 2018 tweetede, at Tesla potentielt skulle tages af børsen.

En udmelding, der er i strid med amerikanske børsregler om at offentliggøre informationer, der kan påvirke aktiekursen. SEC pålagde derfor Teslas advokater at godkende alle Musks tweets, der potentielt kan påvirke markedsværdien.

Men i sidste uge var Tesla-chefen ved tasterne igen – uden advokaternes tilsyn – med et tweet om elbilvirksomhedens fremtidige produktionsplaner. Det fik SEC til at anmode om, at Elon Musk bliver straffet for at udvise foragt for oktober-aftalen og en myndighedsafgørelse, hvilket i USA betragtes som en alvorlig overtrædelse.

Kan Musk ikke forklare, hvorfor han angiveligt igen har brudt børsreglerne, kan SEC gå efter at straffe ham. Det kan for eksempel være ved at give ham en bøde, indskrænke hans aktiviteter eller fjerne ham fra Teslas bestyrelse. Som en del af aftalen i oktober måtte Elon Musk træde tilbage som bestyrelsesformand og betale en bøde på 20 mio. dollar.

SEC kan også forsøge at forbyde Musk at være chef for et børsnoteret selskab, hvilket i givet fald vil tvinge ham til at gå af som Teslas øverste direktør. I værste fald kan han ende i fængsel.

Læs: Har Tesla en fremtid uden Elon Musk i toppen?

Tirsdagens kendelse fra den amerikanske dommer kom kun nogle timer efter, at Musk endnu en gang langede ud efter SEC. I et nyt tweet kaldte han børsmyndigheden for »ødelagt«.

Tesla-aktien har været under pres siden nytår og er faldet næsten 11 pct., mens de store aktieindeks er buldret derudad med stigninger på omkring ti pct. Analytikere frygter nu, ifølge nyhedsbureauet Reuters, at skænderiet mellem Musk og SEC vil lægge sig som en sort sky over aktien den kommende tid.

»Endnu en boksekamp med SEC er det sidste, investorerne har lyst til at se,« skriver Daniel Ives, analytiker hos Wedbush Securities, ifølge Reuters.

Han beskriver de seneste stridigheder som et »wildcard, der potentielt kan bringe en tornado af usikkerhed ind i historien om Tesla, indtil de er løst«.