Senest fredag skal Tesla have styr på Elon Musks tweets

Fredag er deadline for, at bilproducenten opfylder en række krav til governance og tweets fra de amerikanske børsmyndigheder, efter at topchefen Elon Musk i sommer tweetede, at han var klar til at tage Tesla af børsen

Elon Musk har bragt bilproducenten Tesla på kollissionskurs med børsmyndighederne efter hans tweet i sommer om, at han var klar til at tage Tesla af børsen. EPA/ROBYN BECK / POOL Fold sammen
Læs mere
Foto: Robyn Beck

I dag fredag begynder en ny æra for Teslas bestyrelse og for topchefen Elon Musk og hans famøse twitter-konto. Fredag er nemlig deadline for den række krav, som den amerikanske børsmyndighed SEC har stillet til bilproducenten  - herunder krav om at udpege to nye uafhængige medlemmer af bestyrelsen og sørge for at have snor i virksomhedens uberegnelige topchef, når han boltrer sig på de sociale medier.

SEC forlanger bl.a., at Tesla etablerer en bestyrelseskomité og hyrer en advokat, der kan holde øje med topledelsens tweets og meddelelser på andre platforme af betydning for selskabet, skriver nyhedstjenesten Bloomberg. Det er især Elon Musks udmeldinger, der ifølge en aftale indgået mellem Tesla og SEC i september skal kontrolleres tæt. Aftalen med SEC bev indgået, fordi SEC beskyldte Elon Musk for at bedrageri, fordi han tweetede, at han havde sikret finansiering til at tage selskabet af børsen.

Ny formand

Bilproducenten har allerede udpeget en ny bestyrelsesformand, som overtog posten fra Elon Musk i november. Men siden aftalen mellem SEC og Tesla blev indgået i september, har Elon Musk dog flere gange hånet børsmyndigheden og slået sig i tøjret i forhold til, at han skulle tvinges til at ændre sine Twitter-vaner og i højere grad styres af bestyrelsen.

I et interview i tv-programmet »60 minutes« i december sagde Elon Musk, at han ikke respekterede SEC, og at ingen kontrollerede hans opslag, inden han sender dem ud. Musk sagde også, at det var urealistisk at forestille sig, at den nye bestyrelsesformand Robyn Denholm ville overvåge ham i lyset af, at Elon Musk er Teslas største aktionær. »Jeg kan bare indkalde til en generalforsamling og få gjort, hvad jeg ønsker,« sagde han i tv-programmet. Efterfølgende klagede han dog over, at denne del af interviewet var selektivt redigeret.

Håner SEC

Elon Musk har efter at have indgået aftalen med SEC flere gange hånet børsmyndigheden og sagt, at den bøde på 20 mio. dollars, som han betalte oven på twitter-affæren, var det hele værd. Kort efter indgåelsen af aftalen omtalte Musk SEC (Securities and Exchange Commission) som Shortseller Enrichment Commission og skrev han sarkastisk, at myndigheden gjorde et fantastisk stykke arbejde.

Men Elon Musk og Tesla har mere end SEC at kæmpe med. En række store investorer, herunder pensionskasser fra fire stater, skrev i november breve til Teslas bestyrelsesmedlemmer og gjorde opmærksom på, at fem ud af otte medlemmer har professionelle eller personlige forbindelser til Elon Musk. Investorerne opfordrer bestyrelsen til at gå videre i forhold til SEC's krav om to nye bestyrelsesmedlemmer og foretage yderligere udskiftninger .