Tesla skuffer: Levering af ny model styrtdykker

Det samlede antal leveringer af bilproducenten Teslas modeller er styrtdykket i første kvartal 2019 sammenlignet med sidste kvartal 2018. Spørgsmålet er, om Tesla har toppet som nyskabende virksomhed inden for produktionen af elbiler.

Det faldende antal af leveringer har gjort flere betænkelige ved medstifteren Elon Musks visioner og egenskaber som direktør. Ifølge flere investorer har Tesla toppet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joe Skipper/Ritzau Scanpix

Den amerikanske elbil- og batteriproducent Tesla har endnu engang problemer med produktionen af dets modeller. Virksomheden meddelte sent onsdag, at leveringen af den nyeste Tesla Model 3 i det første kvartal af 2019 er faldet sammenlignet med sidste kvartal året før. Faldet er så stort, at det sætter rekord for virksomheden – således er det samlede antal af leveringer af Model 3 faldet med omkring en tredjedel. Det har skabt usikkerhed blandt investorer om, hvor stor efterspørgelsen på de elektriske biler, der blev introduceret på markedet for mindre end to år siden, i det hele taget er.

Det skriver Bloomberg.

»Det er en skuffelse. Der er ingen veje uden om det. Det store spørgsmål er, hvad er efterspørgelsen,« siger Gene Munster, adm. partner i kapitalfirmaet Loup Ventures til Bloomberg.

»Vi har passeret højdepunktet for Tesla«

Alt i alt har Tesla ifølge Bloomberg leveret omkring 63.000 bilmodeller i de tre måneder op til marts, hvilket er en nedgang fra 96.966 i sidste kvartal. Derudover har firmaet også mødt store udfordringer med at få leveret Model 3, der blev introduceret i 2017, til markederne i Europa og Kina, skriver Bloomberg. Det er en større nedgang, end investorer havde regnet med – investorerne havde forventet, at den samlede levering ville lande på omkring 76.000, skriver Bloomberg.

I forhold til Model 3 har Tesla i det første kvartal 2019 leveret omkring 50.900 modeller, hvilket er under analytikeres estimater for, at virksomheden ville levere 51.750 modeller, skriver Bloomberg. Desuden var antallet af leveringer lavere end det totale antal for de to tidligere kvartaler.

Elon Musk, medstifter af Tesla Motors, havde allerede på forhånd løftet sløret for det skuffende resultat på Twitter, hvor han betegnede virksomhedens udfordringer med at levere bilmodellerne som den »mest sindssyge logistikudfordring«, han nogensinde har oplevet.

Ifølge Tesla skyldes problemet primært, at det har vist sig sværere end forventet at imødekomme den massive efterspørgsel på Model 3 i det europæiske og kinesiske marked, og at leverancen for første gang mødte massive logistiske problemer, skriver The Financial Times.

Men uanset forklaringerne vil de faldende leveringer potentielt tage sig dårligt ud på virksomhedens placering på børsen samt dets økonomiske omsætning. Det bidrager kun til at gøre kommende investorer mere påpasselige, siger David Kudla, adm. direktør i Mainstay Capital Management, til Bloomberg.

»Vi har passeret højdepunktet for Tesla. Der er en aftagende efterspørgsel på Model 3, og der er ikke noget nyt på vej lige foreløbig,« siger David Kudla.

Karakteriseret af manglende planlægning

Joseph Spak, en analytiker for RBC Capital Markets, siger i et notat, at virksomhedens forklaring på logistikproblemerne og de lavere leveringer »taler for den manglende planlægning og forudseenhed i virksomheden«, skriver Wall Street Journal.

Samme konklusion når Gene Munster, adm. partner i kapitalfirmaet Loup Ventures, frem til. Selv om Teslas forsikringer om at levere mellem 360.000 og 400.000 bilmodeller i 2019 kan give forhåbninger om, at købere stadig er interesseret i virksomhedens produkter, har selskabets historie om ikke at kunne leve op til Elon Musks ambitioner skabt udfordringer i forhold til at være optimistisk omkring udsigterne, siger han til Bloomberg.

Ifølge The Financial Times har Tesla i en pressemeddelese erkendt, at de ikke har kunnet leve op til de forventninger, som investorer og kunder har pålagt virksomheden. De er dog stadig optimistiske omkring udsigterne til at kunne i mål med de visioner, der er fremlagt.

»Vi gør alt, hvad vi kan for at levere biler så hurtigt som muligt på verdensplan, og vi ser frem til at fortsætte med at opskalere leveringer hele året igennem,« siger pressemeddelelsen fra Tesla.

Teslas Model 3 elbil blev introduceret som virksomhedens nyeste satsningsområde, men mindre end to år efter lanceringen er leveringen af modellen blevet drastisk reduceret. Her ses modellen ved en pressevisning på Auto China 2018-motorshowet i Beijing, 25. april 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jason Lee/Ritzau Scanpix.