Elektronik på lystavlen til jul

I denne uge bliver der konkurrence på det danske marked for håndholdte tavlecomputere, når de billigere modeller kommer i handelen.

Apples iPad (til venstre) og Samsungs Galaxy Tab (til højre) - der er forskel på størrelsen. Nu kan de begge købes i Danmark sammen med flere konkurrenter. Arkivfoto: Wolfgang Kumm, DPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne skal ønske sig en tavle-PC til jul, og allerede fra denne uge bliver der noget at vælge imellem.

Efter fire uger med den halvdyre Samsung Galaxy Tab som enerådende på markedet lancerer Telia nu hele to konkurrenter til stort set halv pris. De kommer samtidig med, at Apple tirsdag lancerer sin noget større iPad-tavlecomputer i både Danmark og Sverige.

»Vi moser på, alt hvad vi kan, og har nu lagt alle æg i kurven. Denne kategori af udstyr skal vi have startet,« siger Michael Bech, direktør for Telias privatkundesalg.

Midt imellem

De bærbare tavlecomputere, der har fået navn efter den gammeldags skrivetavle, som de ligner, lægger sig midt mellem en avanceret mobiltelefon og en »rigtig« bærbar computer i både størrelse og funktionalitet. Derfor er der lagt op til, at de er »ekstraudstyr« - praktiske at tage med sig på farten til lidt større opgaver, end mobiltelefonens skærm tillader udført, eller til lige at gribe hjemme ved sofabordet.

Galaxy Tab koster med sin 7-tommer store skærm (mod iPads 10 tommer) over 6.000 kroner hos alle de store teleselskaber, men nu lancerer Telia Viewsonics ViewPad 7 og ZTE Light fra den store, kinesiske teknologiproducent ZTE til henholdvis 3.300 og 2.500 kroner.

»De er lidt mindre kendte og har måske ikke helt så gode skærme som Samsungs, men de fungerer fantastisk godt med Google Android som styresystem. Og jeg gætter på, at vi får iPad til salg inden jul, hvilket vil give et enormt pift,« siger Michael Bech, der allerede har to abonnementer til iPad klar - det billigste på 29 kroner om måneden med op til en gigabytes dataforbrug.

Teleselskaberne vil nemlig gerne sælge udstyr, der bruger mobilnettene, så der kommer faste beløb i pengekassen.

Salget skuffer på grund af prisen

Hos konkurrenten, Telenor, er jubelen ikke helt så stor - endnu.

»Jeg synes, at Galaxy Tab skuffer lidt i salget hos os - ikke fordi produktet er dårligt, men nok fordi det er en ny kategori, som folk ikke helt har taget til sig endnu. Desuden er det et dyrt produkt at prøve af, når man ikke helt ved, om man har brug for det, så vi skal nok vente til, at der kommer flere produkter på markedet - og til en lavere pris. Det vil flytte markedet,« siger Morten Høegh, indkøbschef i Telenor-butikskæden.

Så det bliver ikke det store julegavehit?

»Nej, det tror jeg ikke. Måske andre modeller - og til en anden pris. Jeg tror på kategorien - men til næste år. Det vil være iPad, der løber med succesen,« siger han.

Telias salgsdirektør, Michael Bech, medgiver, at Galaxy Tab er dyr.

»Men salget de første fire uger er faktisk større end for en tilsvarende bærbar HP-computer med 15-tommerskærm til 5.000 kroner, så vi har bestilt dobbelt op i forhold til, hvad vi ville have indkøbt af en bærbar PC, og midt i december skal vi bestille en ny fortion. Så som ny enhed og til den pris er vi ganske godt tilfreds,« siger Michael Bech.

Ikke store forventninger i år

Hos TDC går salget som forventet, og som presserådgiver Rasmus Avnskjold slår fast, er der ikke de store forventninger på et nyt marked.

»Det er dem, der vil være først og er villige til at betale for det, der køber nu, men vi har meget store forventninger til markedet allerede i 2011, hvor vi i første kvartal kikker på en række nye produkter til priser, som appellerer mere bredt, så der er rigtigt gode chancer for, at det bliver næste års julegavehit,« siger han.

Det vurderes, at der er 25.000-30.000 iPad-PCer i brug på det danske marked, indkøbt via udlandet uden om Apples hårdt styrede salgskanaler, som åbnes 30. november i Danmark.

Julesalget er højsæson for alle former for elektronisk udstyr. Omkring en tredjedel af alt salg sker i årets sidste tre måneder.