Ekstra millionindsprøjtning til bedre internet på Sjælland og øerne

Energiselskabet SEAS-NVE satser i år ekstra 100 millioner kroner til at få fiberforbindelser ud til flere og opretter særlig fiberpulje, så de hårdest ramte områder kan gå sammen og søge.

Energiselskabet SEAS-NVE skyder nu ekstra penge i at få fibernet med hurtige internetforbindelser ud til flere i Sjælland og på øerne. Arkivfoto: Nils Meilvang, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ekstra 100 millioner kroner skyder det sjællandske energiselskab SEAS-NVE nu i at få endnu bedre internetforbindelser ud til flere husstande og virksomheder på Sjælland og øerne allerede i år.

De 50 millioner går til at få bugt med ventelisten, de andre 50 millioner kan man frem til marts søge om som tilskud, hvis flere i et område, hvor internethastigheden er særligt lav, går sammen - altså en lokal bredbåndspulje ligesom den, som staten for nylig udbød på landsplan til de sværeste nåelige områder i landet, men hvor der slet ikke var penge nok i forhold til interessen.

Mulighed for at fortsætte i 2018

»Vi oplever et pres, hvor rigtigt mange kontakter os og vil på venteliste. Derfor har repræsentantskabet og bestyrelsen givet en ekstra bevilling på 100 millioner kroner, hvoraf vi bruger de 50 millioner kroner på ventelisten af allerede planlagte projekter og de andre 50 millioner i Fiberpuljen på områder, som ikke ville være kommet i betragtning i første omgang, så vi kan skabe vækst. De 100 millioner skal aktiveres i år, og alle spadestik skal tages i år. Så vil vi se på, hvordan det virker, og hvilken værdi det skaber. Hvis det falder godt ud, er jeg ret sikker på, at vi skyder igen i 2018,« forklarer Jesper Hjulmand, administrerende direktør for SEAS-NVE, til Berlingske.

Han regner med, at investeringen vil give i alt 3.000 nye kunder, når fibernettet - som både leverer internetforbindelse, TV og telefoni - på den måde vil blive udbygget og løbe forbi endnu 6.000 husstande ud over de 14.000 husstande, som den allerede planlagte udbygning af nettet vil runde i 2017.

»Det er en stor investering. Vi har allerede brugt 2,5 milliarder i regionen, men der er udfordringer inden for vækst, udddannelse m.m., og dette kan være en motor, der kan være med til at forstærke udviklingen. Alle, der bor her i regionen, er faktisk medejere af SEAS-NVE, og vi har derfor en ambition om at tilbyde fibernet til alle i regionen, ligesom vi leverer el til alle. Det er klart, at vi på fibernetsiden har taget mange af de lavthængende frugter først, men efterhånden er fibernettet faktisk ved at være et pænt spindelvæv over hele regionen,« siger Jesper Hjulmand, der også ser udbygningen som led i en samfundsopgave, nu hvor ordentlige internetforbindelser er blevet afgørende vigtigere for, hvor man bor og arbejder.

Hver tredje har dårlig forbindelse

34 procent af husstandene i Region Sjælland har ifølge en opgørelse fra Energistyrelsen dårlige internetforbindelser uden umiddelbar udsigt til noget bedre. Pengene i Fiberpuljen skal derfor fordeles geografisk, så de hjælper i hele regionen. Derfor vil SEAS-NVE skyde projektet i gang mandag ved i gammeldags stil at sende postryttere af sted mod de områder, der i dag har de dårligste forbindelse, med nyheden for at skabe opmærksomhed om at gå sammen.

Udbygningen af det lysoptiske fibernet på Sjælland sker gennem Danmarks største fibernetselskab, Fibia, som SEAS-NVE ejer to tredjedele af, mens aarhusianske NRGi ejer resten. Fibia har over 100.000 kunder. Og det bliver energiselskabernes fælles salgsselskab, Waoo, der leverer internetforbindelsen på minimum 100 megabit i sekundet samt eventuelt TV og telefoni oveni.

»Selvfølgelig er der en risiko for, at nogen bliver skuffet, fordi de ikke kommer med i puljen, men hvis interessen er så meget større, må vi overveje, hvad vi håndterer den,« siger Jesper Hjulmand og understreger det vigtige i at sikre både tilstrækkelig gravekapacitet og kvalitet i leverancerne, når det hele snart ruller.