Slet ikke penge nok til bedre bredbånd

Statsstøtten til ordentlige internetforbindelser i hårdt plagede områder rækker slet ikke til interessen for at søge, selv om husstandene selv skal lægge op til 15.000 kroner i kassen for at kunne være med.

Interessen for at søge statspenge som tilskud til at få ordentlige internetforbindelser har langt overstiget de penge, som Folketinget har sat af. Arkivfoto: Malte Kristiansen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var sat 80 millioner kroner af. Der kom ansøgninger for 288 millioner kroner.

Der er dermed slet ikke penge nok i den bredbåndspulje, som et bredt flertal i Folketinget oprettede for at give statstilskud til områder af Danmark, hvor beboerne gik sammen og selv skød et godt beløb ind for at sikre langt hurtigere internetforbindelser. Egenfinansieringen varierer fra 2.000 kroner til 15.000 kroner pr. adresse.

Energistyrelsen, som administrerer pengene, har givet støtte til sammenlagt 31 projekter, som ifølge styrelsen vil forbedre dækningen på 3.739 adresser landet over. Ti forskellige tele- og internetselskaber er partnere på de 31 projekter, som nu får statspenge, fordi der ikke er udsigt til, at internetforbindelserne i de berørte områder automatisk ville blive udbygget. 17 af projekterne har TDC - der er Danmarks største teleselskab - vundet.

I alt var der indsendt 167 ansøgninger om tilskud.

Her får beboerne statstilskud til bedre internetforbindelser. Kortet viser antallet af husstande, som de 31 tilskudsprojekter berører. Kort: Energistyrelsen Fold sammen
Læs mere

Flere kommuner skyder penge ind

Der er tildelt beløb fra 122.400 til 6,4 millioner kroner, og i 17 projekter er en kommune med til at finansiere, at der kan rykkes. Sammenlagt stiller kommunerne med 2,7 millioner kroner.

Den største støtte på 6,39 millioner kroner er givet til Døjringe og omegn i Sorø, hvor 198 adresser vil få et betydeligt løft. Næststørst beløb på 6,2 millioner kroner tildeles projektet Fiberpaalandet i Frederikssund til 265 adresser, og hvor kommunen har givet 35.000 kroner i tilskud. Den mindste støtte på 122.400 kroner går til Projekt Vigerø Bredbånd i Kerteminde på Fyn, hvor tre adresser får glæde af statspengene.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), der også er øverst ansvarlig for teleområdet i Danmark, glæder sig over den store interesse.

»Bredbåndspuljen kan starte en stille familierevolution på landet. I dag kan det være svært for mange familier at leve uden for de store byer og samtidig have et almindeligt familie- og arbejdsliv. Man skal have ordentlig adgang til Internet, hvis børnene går i skole eller på gymnasiet, og man skal have et hurtigt Internet for at køre en forretning. Derfor er det en fornøjelse for mig at byde 3.700 adresser velkommen til fremtiden og de digitale motorveje,« siger han i en kommentar.

40 millioner kroner til næste år

Før man har kunnet søge om pengene, har beboerne i et område skullet finde sammen og lave en forhåndsaftale med en internetudbyder eller et teleselskab, og så har de sammen skullet ansøge om midler fra bredbåndspuljen.

I 2017-2019 er der sat 40 millioner kroner af for hvert år i bredbåndspuljen. Politikerne har lagt op til, at mellem 4.000 og 25.000 boliger, virksomheder og sommerhuse skal kunne få hjælp fra støtteordningen, hvor hver husstand mindst skal skyde 2.000 kroner i en bedre forbindelse. Man kan søge, hvis man bor i områder af Danmark, hvor det er umuligt at få højere internethastigheder end 10 megabit i sekundet ind i huset og to megabit ud ad huset.

Både den forrige, tidligere og nuværende regering har som målsætning, at alle danskere - uanset hvor i landet de bor og arbejder - senest i 2020 skal kunne købe en internetforbindelse med en hastighed ind i huset på 100 megabit i sekundet og en hastighed ud ad huset på 30 megabit i sekundet.

Læs mere: Se oversigten over fordelingen af bredbåndspuljen 2016 (Energistyrelsen, PDF-fil)