Eksplosion i datatrafik presser giganter

Om få år vil der suse tre gange så mange data af sted på internettet. Derfor har IT-giganterne travlt med at bygge ud, og det smitter i noget omfang af på de byer, som de slår sig ned i.

Apple investerer 6, 3 milliarder kroner i nyt datacenter ved Foulum nær Viborg i Midtjylland. Centret kommer til at ligge på en mark ved en stor transformatorstation. Her ses området mandag middag, centret kommer til at ligge th. for transformatorstationen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er den eksplosive stigning i brugen af mobiltelefoner og alskens computere, der gør det nødvendigt for giganterne at bygge stadig flere kæmpe datacentraler i hele verden – senest Apples kommende computerpark i Foulum ved Viborg, som skal drive en lang række af Apples nettjenester.

Frem til 2018 ventes trafikken i verdens datacentre tredoblet. I 2018 vil 8,6 zettabytes om året suse ind og ud gennem kablerne, anslog netværksgiganten Cisco i november. En zettabyte er en byte med 21 nuller efter. Mængden vil svare til at vise alle 600.000 film og alle tre millioner TV-show, som nogen sinde er produceret, i ultra-HD-opløsning 250.000 gange.

Tre fjerdedele af al denne trafik til og fra datacentrene, 76 procent, vil være netbaserede tjenester – det, som i IT-jargon kaldes for »cloud computing«, hvor data lagres på centrale servere i stedet for på ens egen computer eller telefon, og hvor programmerne også kører direkte fra serverne og ikke fra ens eget udstyr.

Apples 6,3 mia. kroner store investering i det 166.000 kvadratmeter store datacenter ved Viborg og et tilsvarende til samme pris ved Galway i Irland er IT-gigantens første datacentre i Europa. De enorme strømmængder skal leveres af sol- og vindenergi, og overskudsvarmen, som de store servere udvikler, skal sendes retur som fjernvarme til husstande i området.

Den grønne linje har især de seneste fem år været i fokus hos alle de store IT-leverandører. Der skal både spares strøm, sikres genbrug og produceres af miljørigtige materialer. Ellers lægger miljøorganisationer og forbrugerorganisationer producenterne i offentlig gabestok.

Datacentre skal derfor ligge tæt på strømkilder – og Apples kommende i Foulum ligger ved en af landets største transformatorstationer – men samtidig skal der være god adgang til internettets hovedtrafikårer.

Facebook løftede Luleå

Datacentre kaster masser af arbejdspladser af sig, mens de bygges og indrettes, men når de først kører, er der ikke nær så mange job.

Da verdens største sociale netværk, Facebook, i 2011 valgte at lægge sit tredje datacenter i den nordsvenske by Luleå, betød det skabelsen af 900 direkte afledte job, viser en rapport, som konsulentfirmaet Boston Consulting Group (BCG) lavede for Facebook selv i 2014. Facebook lagde 1,5 mia. svenske kroner i Sverige, og byggeriet havde en økonomisk betydning for Sverige på 3,5 milliarder svenske kroner.

I 2013 blev datacenteret udvidet med bygning nummer to. Her har Facebook lagt endnu 316 mio. svenske kroner, og mere end 90 procent af pengene vil blive brugt i Luleå-regionen.

Ifølge BCG vil Facebooks tilstedeværelse i Luleå frem mod 2020 få en økonomisk indflydelse i Sverige på i alt ni mia. svenske kroner og vil direkte kaste 2.200 job af sig, hvoraf to tredjedele vil være i lokalområdet. Det vil sammenlagt have skabt 4.500 fuldtidsansatte, anslår BCG.

Centeret beskæftiger nu omkring 50 ansatte, men vil fuldt udbygget nå op på omkring 110 ansatte.

Google ind i finsk papirmølle

Internetgiganten Google har netop skudt 4,5 milliarder kroner (600 millioner euro) i et nyt datacenter i det nordlige Holland. Den 44 hektar store serverpark i Eemshaven skal begynde at arbejde i første halvår af 2016 og være fuldt udbygget i slutningen af 2017. Bygningen vil beskæftige flere end 1.000 mand, og centeret vil ifølge Google skabe 150 permanente job – IT-teknikere, ingeniører, kantinepersonale og sikkerhedsfolk.

Google har allerede tre store datacentre i Europa – i Dublin i Irland, i Hamina i det sydlige Finland og i St. Ghislain i Belgien.

Googles datacenter i Hamina i det sydlige Finland ligger i papirproducenten Stora Ensos tidligere papirmølle, som Google købte i 2009 og siden har gjort til et af de mest effektive datacentre. Her kan man nemlig udnytte Finlands naturlige reserver af køligt havvand til at nedkøle de kæmpestore servere. Om- og udbygningen beskæftigede flere end 2.000 arbejdere. Ved udgangen af 2013 havde centeret i Hamina 125 ansatte, og Google valgte da at skyde endnu over tre milliarder kroner i centeret.

Med det hollandske center har Google i alt 13 datacentre i verden.

Den amerikanske IT-gigant Oracle har for nylig åbnet datacentre i Frankfurt og München i Tyskland. Oracle har i forvejen datacentre i Storbritannien og Holland.

Oracles konkurrent, Salesforce, købte sig i efteråret 2014 ind hos hollandske Interxions datacenter i Storbritannien og vil i 2015 ligeledes åbne datacentre i Frankrig og Tyskland.

Apple beskæftiger direkte 18.000 ansatte i 19 europæiske lande og har de seneste 12 måneder udvidet med 2.000 job. I 2014 investerede Apple i alt ni milliarder dollars (59,1 milliarder kroner) i europæiske virksomheder og leverandører.