Eksperter: Lønloft kan blive en dyr løsning

Socialdemokraternes jagt på bankdirektørers millionlønninger kan blive dyr i sidste ende. Eksperter advarer mod kontraktbrud og direktørflugt, mens statsministeren frygter, at partifnidder vanskeliggør forhandlingerne om bankpakke II.

Erhvervsmanden Asger Aamund ser nærmest rødt over Socialdemokraternes forslag om at kræve lønloft for bankdirektørerne, hvis de vil have del i den nye bankpakke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Socialdemokraternes krav om et lønloft på 2,5 millioner til bankdirektører, som bliver en del af bankpakke II, møder langt mere velvilje på gadeplan end blandt eksperter. Sidstnævnte giver S-formand Helle Thorning-Schmidts ide en hård medfart.

»Det virker som en kollektiv straf over for alle bankdirektører. 2,5 millioner er et mærkeligt loft, når det gælder for alle. Der er stor forskel på, om du er bankdirektør i en lille bank på Lolland eller Danske Bank,« siger Ken Lamdahl Bechmann, professor og ekspert i incitamentsaflønning på Copenhagen Business School.

Han frygter ligesom headhunter Troels Gjerrild, at Socialdemokraternes lønloft i sidste ende kan blive en dyr og uhensigtsmæssig løsning.

»Bankdirektørerne kan påberåbe sig misvedligeholdelse af deres kontrakt og forlade jobbet, ofte med to til tre ås løn. Og det er vel at mærke med den løn, de hidtil har haft. For Danske Banks Peter Straarup og mange andre direktører vil det uden tvivl bedst kunne betale sig at fratræde,« siger Troels Gjerrild, direktør og partner i Odgers Berndtson.

Belønning på sin plads
Troels Gjerrild mener faktisk, at der er brug for den helt modsatte medicin under finanskrisen.

»I min verden ville man i stedet belønne bankdirektørerne for at blive i jobbet de næste par år. En såkaldt stay on-bonus gives typisk i en svær periode, hvor man er bange for, at direktøren går og tager sit indgående kenskab til virksomheden med sig,« siger Troels Gjerrild.

Den løsning er der dog ingen professorer, som vil gøre sig til talsmand for. Ken Lamdahl Bechmann mener, at bestyrelserne er bedst til at fastsætte bankdirektørernes løn, men han anerkender politikernes frygt for at bruge skattekroner på en bankpakke, der også ender med blive en gave til den enkelte bankdirektør.

»Hvis endelig Helle Thorning-Schmidt mener, at staten skal være dommer over bankdirektørernes løn, så ville det være knap så problematisk, hvis lønnen ikke må stige ud over inflationen i den periode, hvor staten er involveret. Men i virkeligheden vil Socialdemokraternes tankegang have en bedre gang på jorden, hvis de rent faktisk kommer igennem med deres forslag om, at staten skal have plads i bankernes bestyrelse. Så kan man påvirke lønnen derfra,« siger Ken Lamdahl Bechmann.

Ingen sammenhæng
Kun professor Steen Scheuer mener, at S-forslaget er rimelig uproblematisk.

»I forbindelse med bankpakke I har man sagt til bankerne, at de ikke må udbetale udbytte. Så politikerne er jo allerede gået ind i en form for indtægtsregulering, bare i forhold til ejerne og ikke direktionen,« siger Steen Scheuer fra Syddansk Universitet.

S-formand Helle Thorning-Schmidt fastholder da også, at et ensartet lønloft for alle bankdirektører på 2,5 millioner er et rimeligt modkrav for statslig støtte. Og i går bragte hun kravet med til forhandlingerne om bankpakke II, som fortsatte i Økonomi -og Erhvervsministeriet.

»Hvis man kigger på de lønninger, der er givet i banksektoren, så er der i forvejen ikke nogen sammenhæng mellem, hvor mange penge hver enkelt bankdirektør er sat til at forvalte og deres lønniveau,« siger Thorning-Schmidt og henviser til, at Sverige og den borgerlige regering i Tyskland har indført lignende ordninger.

Fogh angriber Thorning
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) medgav i går, at bankpakken kan få betydning for lønniveauet, da man vil forhindre kreative belønningsmekanismer på direktionsgangene. Men samtidig beskyldte han Thorning-Schmidt for dårlig etik og forhandlingsskik, fordi hun præsenterede forslaget på forsiden af gårsdagens Berlingske Tidende, alt i mens forhandlingerne foregår bag lukkede døre.

»Der står alt for meget på spil til, at man skal ødelægge det med den her slags parti-fnidder,« sagde Anders Fogh Rasmussen.

Men så længe der ikke refereres fra forhandlingerne, er der intet at komme efter, mener den socialdemokratiske formand.

»Jeg fatter ikke, hvordan det skulle kunne være ødelæggende, at S fremlægger et synspunkt om at tage toppen af grådigheden i bankverdenen. Dybest set handler det om, at statsministeren er uenig.«