Efterretningstjeneste nervøs for at slippe kontrol med mobilt bredbånd

I Sverige er der opstået uventede problemer ved statens auktion over mere plads til mobilt bredbånd og dermed bedre mobil- og internetdækning.

Mobiltrafikken og brugen af Internet over mobilnettet er eksploderet. Derfor er der behov for mere plads i æteren både i Sverige og Danmark. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske efterretningstjeneste blander sig nu i Sveriges salg af ekstra plads til mobilt bredbånd og advarer om, at det kan risikere at lande i forkerte hænder.

Den operative leder for sikkerhedsbeskyttelse hos SÄPO, Åsa Nilsson, oplyser til Svenska Dagbladet, at SÄPO er bekymret over, at staten i løbet af efteråret vil holde auktion over radiofrekvensen på 700 megahertz, som i dag anvendes til antenne-TV-signaler, så det fra 1. april 2017 kan bruges til mobilt bredbånd, altså internetforbindelse over mobilnettet. Den slags er der konstant brug for mere plads til, og derfor tages flere og flere frekvenser i brug.

Også auktion i Danmark

Danmark er i gang med at forberede samme auktion over 700 megahertzbåndet, der ligeledes bruges til antenne-TV men fremover også skal rumme mobilt bredbånd. Tommelfingerregelen er nemlig, at jo lavere en frekvens er, jo længere rækker signalerne geografisk, og jo bedre er de samtidig til at trænge ind gennem mure og vægge, hvor indendørs mobildækning altid har været et problem. Derfor håber både den svenske og danske regering at kunne sikre en bedre mobil- og internetdækning ved at tage flere frekvenser i brug, som tele- og internetselskaberne så kan købe retten til at bruge for den højeste pris.

SÄPO sendte allerede i maj, ligesom blandt andre det svenske politi og forsvar, indsigelser til den svenske telemyndighed, Post- och Telestyrelsen. Politiet, beredskabsvæsenet og forsvaret ønsker, »at Sverige bevarer den mobile bredbåndskommunikation under offentlig kontrol«. Hvad der stod i SÄPOs indsigelse, har hidtil været hemmeligt. Nu siger de alle, at en del af 700 megahertzfrekvensen bør forblive under offentlig kontrol. SÄPO frygter ifølge Åsa Nilsson, at det fremtidige mobilnet risikerer at have i forkerte hænder.

»Når det gælder om at bortauktionere rettigheder til infrastruktur, der er vital for Sverige, kan det ikke kun være kommercielle interesser, som styrer processen. Beskyttelsen af Sverige går forud for sådanne interesser. Vital infrastruktur i forkerte hænder kan gøre Sveriges handlingsfrihed til et eventyr, hvilket kan bringe Sveriges sikkerhed i fare,« skriver Åsa Nilsson i svar til Svenska Dagbladet.

Ingen kommentarer fra minister

Det vil nemlig ifølge efterretningstjenesten koste milliarder at bygge et parallelt system op.

SÄPO havde også indvendinger, da Sverige i 2011 holdt auktion over en anden frekvens, på 800 megahertz.

Den svenske digitaliseringsminister, Peter Eriksson, vil ikke kommentere auktionen, som staten ventes at tjene gode penge på.

Tele- og internetselskaber køber en licens til at kunne bruge en vis mængde af den sammenlagt begrænsede frekvensplads til både mobiltelefoni og til mobilt bredbånd. Licenserne købes for en vis årrække, og pengene - store årlige millionbeløb - går i statskassen.