2.200 husstande får nu statshjælp til bedre mobildækning

Når teleselskaberne til september skal forny deres licenser på mobiltelefoni i Danmark, følger der nye krav med fra staten om at få 245 områder bedre dækket end i dag - dog først om op til tre år. Se på kortet, om der er hjælp på vej.

Staten kommer nu en række danskere til hjælp i områder, hvor mobil- og internetdækningen er elendig. Til efteråret skal teleselskaberne nemlig forny deres licenser på mobilnettet, og det får de kun lov til, hvis de sørger for ordentlig dækning i 245 udpegede områder. Arkivfoto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omkring 2.200 særligt hårdt ramte husstande skal senest om tre år kunne være sikre på en ordentlig mobil- og internetdækning.

Det vil nemlig blive stillet som særligt krav, når staten i slutningen af september holder auktion om den fortsatte ret til at bruge bestemte mobilfrekvenser på 1.800 megahertz, som teleselskaberne i dag anvender - og derfor ikke kan undvære i det store puslespil om dækningen af Danmark.

De 2.183 privatboliger, virksomheder og sommerhuse ligger i 245 områder spredt ud over hele Danmark (klik for at se kortet). De fleste ligger dog på Sjælland.

Garantien er udendørs dækning

Det er partierne bag teleforliget - Socialdemokraterne, SF, De Radikale, De Konservative og Venstre -, som er blevet enige om at udnytte muligheden for at stille krav, når der auktioneres mobillicenser væk, for på den måde at få løftet områder, som ellers ikke har udsigt til at kunne overtale tele- og internetselskaber til at rykke ud med dyrt udstyr og store graveomkostninger.

1.800 MHz-frekvensen bruges i stort omfang til 3G-mobiltelefoni i dag, altså tale- og datatrafik, der ikke er helt så hurtig som de nye 4G-hastigheder, men afgørende at kunne falde tilbage på, hvis der ikke er 4G-dækning i et område.

Kravet vil lyde på, at de knap 2.200 adresser skal kunne være sikre på at kunne købe en mobil bredbåndsforbindelse på mindst 30 megabit i sekundet ind i huset og mindst tre megabit ud ad huset. Da alt kører via mobilnettene, vil man automatisk også være sikret, at mobiltelefonen virker på adresserne. Kravene vil gælde udendørs dækning i de 245 områder på hver en kvadratkilometer, hvor der er mindst fem husstande. Dermed vil også andre end de 2.200 husstande kunne opleve en forbedring.

Ingen penge fra staten efter Bornholm

Danmark har tre landsdækkende mobilnet: TDCs, Telia/Telenors fælles og »3«s. »3« dækker dog ikke hele landet og har derfor indgået aftale med Telia, så »3«-kunder »hopper« over hos Telia, hvis de er i områder, der er dårligt dækket.

Både den nuværende og den tidligere regering har som mål, at alle danskere - uanset hvor de bor og arbejder - senest i 2020 skal kunne købe en internetforbindelse med mindst 100 megabit i hastighed ind i huset og mindst 30 megabit ud ad huset. Om forbindelsen kommer gennem et kabel i jorden eller trådløst gennem luften, er underordnet, så længe den er tilgængelig.

Politikerne har kun én gang givet direkte statsstøtte for at forbedre internetdækningen i Danmark. Det skete på Bornholm, hvor der over to år blev sat 60 millioner kroner i alt af som et skub til at sikre, at de særligt ramte bornholmere kunne komme op i fart - eller overhovedet få forbindelse. Det viste sig dog ikke at være nogen god ide overhovedet, for i samme øjeblik gik alle tele- og internetselskabers investeringer på Bornholm i stå, fordi den, der vandt ordren med de 60 millioner kroner i halen, Global Connect, nærmest havde vundet hævd på området.

Derfor har politikerne i sjælden enstemmighed besluttet, at det aldrig vil ske igen, at der på den måde sættes statspenge af til et særligt, geografisk område.

Læs mere: Energi-, Klima og Forsyningsministeriet har indtegnet de 245 områder på et Google Maps-kort