»3« klar til wifi-opkald på Android inden jul

Allerede nu bruger omkring 1.000 iPhone-ejere deres trådløse net som mobilnet derhjemme, så forbindelsen bliver bedre og mere stabil. Inden jul er »3« klar til at koble Android-telefoner på.

Det kan indimellem være en pine at bruge mobiltelefonen indendørs, især i nyere bygninger, som er så godt isoleret, at de spærrer for mobilsignalet. Derfor skal den trådløse router agere ekstra mobilmast. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Mobilselskabet »3« åbner inden jul for, at kunder med de nye Android-telefoner vil kunne bruge deres trådløse netværk derhjemme som ekstra mobilmast og dermed få en bedre dækning indendørs.

Det fortæller netværksdirektør hos »3«, Kim Christensen.

»Især i de nye og energivenlige bygninger er der problemer med mobilsignaler indendørs. Derfor kan man bruge sin trådløse forbindelse til at ringe på. Det virker lige som en Skype-forbindelse, men man oplever ingen forskel på det og et almindeligt opkald. Vi er klar til at åbne for Android-telefoner i 4. kvartal i år,« siger han.

Løser problemer med indendørs dækning

»3«, som ved udgangen af marts havde 1,16 millioner mobilkunder i Danmark, var det første af de fire store teleselskaber - i størrelsesrækkefølge TDC, Telenor, Telia og »3« -, der åbnede for brug af såkaldte »wifi-opkald« i marts, nemlig til iPhone-telefoner. Det virker på iPhone 5S og nyere modeller og kræver, at man slår funktionen til på sin telefon.

Så vil den trådløse router kunne fungere som en slags ekstra mobilmast, som holder kontakten til det udendørs mobilnet. Dermed skal mobiltelefonen ikke længere kæmpe sig igennem stadig bedre isolerede mure og vægge men kan nøjes med at fange signalet fra den trådløse router, som så sender det videre til den ægte mobilmast.

»Det løser problemerne med den indendørs dækning meget,« siger Kim Christensen.

1.000 iPhones koblet på hele tiden

Telefonen vælger selv, hvilken forbindelse der er bedst - hvilket den trådløse oftest vil være, fordi signalet herfra er stærkest i kraft af afstanden. Uanset om man selv ringer eller bliver ringet op, vil man ikke opdage, om man bruger det trådløse net eller mobilnettet direkte. Der vil dog stå »wifi-opkald« i det øverste hjørne af telefonen, hvis man ser efter.

Det koster ikke ekstra at kunne bruge wifi-opkald.

»Vi har omkring 1.000 brugere på ad gangen, kan vi se. Det er især i byerne, hvor der er flest kunder. Egentlig havde vi nok troet, at lidt flere var på, men det kræver jo, at folk selv slår funktionen til,« siger Kim Christensen.

Også de andre teleselskaber arbejder med at gøre wifi-opkald muligt.

»3« er - som de andre store teleselskaber i Danmark - i gang med at gøre klar til, at 4G-mobilnettet, der i dag udelukkende kan bruges til data, også vil kunne anvendes til samtaler (teknisk set kaldes funktionen for »VoLTE«, nemlig »Voice over LTE« eller »Tale over 4G-nettet«). »3« vil være klar i 4. kvartal i år med også dette. Det betyder, at telefonen automatisk kan skifte fra det trådløse net til mobilnettet midt i en samtale uden at blive afbrudt.

Byggematerialer granskes for signalsvækkelse

Det kræver en iPhone 5C eller nyere Apple-model med iOS 9.3 som styresystem eller - inden for kort tid - en af de nyeste Android-telefoner som Samsung Galaxy S6 og nyere og Sony Xperia Z5 at kunne bruge den nye mulighed for »wifi-opkald«.

Telebranchens organisation Teleindustrien er sammen med byggebranchen og myndighederne i øjeblikket i gang med en fælles indsats for at sikre, at mobildækningen bliver god i alle nye bygninger, efterhånden som flere og flere bliver helt afhængige af deres mobiltelefon som eneste telefon i hjemmet. Samtidig er eksperter fra Aarhus Universitet koblet på for at teste, hvor godt eller skidt mobilsignaler går gennem forskellige byggematerialer.

»Vi har eksempler herhjemme, f.eks. Isbjerget i Aarhus, hvor man ikke kunne sælge lejlighederne, fordi der ingen mobildækning var indenfor. Signalstyrken i nye bygninger er kun en procent nu, fordi de er så godt isoleret,« siger »3«s netværksdirektør.

En af mulighederne for at sikre bedre indendørs dækning er, at der i et kælderlokale installeres en slags minicentral, et såkaldt distribueret antennesystem (DAT), som kan sende f.eks. mobiltelefoni videre inden for et begrænset, geografisk område.