Klar til bedre internetdækning i yderområderne

EUs teleministre har besluttet at sætte mere plads af til Internet over mobilnettet på frekvenser, som dækker større områder og er bedre til at trænge gennem mure. De bruges i dag til antenne-TV.

Når nogle af de radiofrekvenser, som i dag udelukkende bruges til antenne-TV, fra 2020 også kan bruges til internetforbindelser over mobilnettet, vil det betyde bedre dækning i yderområderne, fordi de rækker længere og er bedre til at trænge gennem mure, så signalet ikke forsvinder. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mere plads til hurtigere internetforbindelser over mobilnettet er på plads, efter at de 28 EU-lande torsdag blev enige om at udnytte noget af den plads, som hidtil har været brugt til antenne-TV til at sikre en bedre dækning i især yderområderne.

Teleministrene har godkendt, at radiofrekvensen på 700 megahertz kan bruges til mobilt bredbånd, altså internet over mobilnettet, fra 30. juni 2020. Det har Frankrig og Tyskland allerede besluttet, og Danmark, Sverige, Finland og Storbritannien forbereder sig på det.

Større udendørs dækning og bedre indendørs dækning

I dag bruges 700 megahertz i Danmark til antenne-TV, men der er rigeligt plads til også at udnytte frekvensen til mobilt bredbånd. Jo lavere en frekvens er, jo bedre er den til at trænge igennem bygninger og mure, hvilket er et generelt problem for mobilsignaler. Men samtidig rækker en lavere frekvens geografisk langt bredere end en højere frekvens. I Danmark har man for nylig taget 800 megahertz i brug for at skaffe kapacitet nok, nu hvor stadig flere kobler sig på Internettet over mobilnettet. Da 800 MHz blev frigivet, fulgte der samtidig krav med om, at over 200 postnumre specifikt skulle sikres en bedre dækning end hidtil.

Med beslutningen vil 4G-mobilnettet kunne bruges af flere mange flere steder, og dermed vil det blive lettere at skifte til det kommende 5G-net, når det og de nye telefoner og modemer, som skal kunne bruge det, er på plads. 5G-forbindelserne kan nærmest sende og modtage data i realtid og vil derfor være afgørende for f.eks. selvkørende biler, mange former for sundhedsydelser på distancen og for, at milliarder af dimser og dingenoter kan kobles på internetforbindelsen og fungere.

Internetdækning gennem mobilnettet og derved gennem luften er langt billigere at etablere frem for at skulle grave kabler ned i jorden. Det koster som tommelfingerregel 200-400 kroner pr. gravet meter, hvor etableringen af en mobilmast koster omkring en million kroner.

Minister tilfreds med aftale

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), som også er teleminister og derfor deltog i torsdagens møde i Bruxelles, er glad for, at EU-landene er enige om at koordinere med hinanden, så der både er kapacitet nok, en bedre dækning, og at man ikke vil opleve problemer med at få forbindelse, når man rejser rundt i EU, fordi alle bruger samme frekvens.

»Det er en prioritet for regeringen, at alle danskere har en god mobil- og bredbåndsdækning. Det understøtter vækst i alle dele af landet. Samtidig kender frekvenser ingen grænser, så der er behov for, at vi i EU i fællesskab koordinerer brugen af dem,« siger han og understreger det positive i, at der dermed også er skabt sikkerhed om antenne-TV efter 2020.

Det er EU-Kommissionen, som står bag koordineringen, som de 28 ministre nu har sagt god for. Derefter mangler Europaparlamentet at sige ja. Det ventes at ske senere på året.

Pengene går i statskassen

Hvis man i enkelte lande ikke mener at kunne være klar til 30. juni 2020, har man op til to år mere til at blive det, hvis grundene til forsinkelsen er gode nok, har ministrene besluttet på torsdagens møde.

Som altid vil frekvenserne blive udbudt i auktion. Dermed skal tele- og internetselskaberne byde på dem, og det beløb, der kommer ind, går i statskassen. Efter en årrække skal tilladelserne til at bruge frekvenserne genforhandles.