Dyre mobiltelefoner sælger ikke så godt

Salget af de avancerede mobiltelefoner går trægere, og for første gang går Nokia tilbage.

Nokias nyeste mobiltelefoncomputer, N97, kommer først på markedet i første halvår 2009. Den finske mobilgigant mister markedsandele. Foto: Stan Honda, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pengemangelen i de små hjem smitter nu også af på salget af avancerede mobiltelefoner. Det oplevede i tredje kvartal den laveste fremgang nogen sinde, og mobilgiganten Nokias salg faldt direkte for første gang.

Der blev mellem juli og september solgt 36,5 millioner af de avancerede mobiltelefoner verden over. Det er stadig en stigning på 11,5 procent i forhold til for et år siden, men det er den mindste fremgang indtil nu, oplyser analysehuset Gartner.

»Det nuværende økonomiske klima påvirker salget af udstyr i den dyre ende negativt,« siger analytiker Roberta Cozza fra Gartner, som forventer, at salget fortsat flader ud.

Store tilskud

De avancerede mobiltelefoner har overtaget en del af computerens funktioner i forsøget på at samle, hvad man har brug for til kommunikation i et enkelt apparat. De store mobilselskaber yder massive tilskud for at få kunderne til at købe de avancerede telefoner, for disse giver nemlig større brug på telenettene og dermed flere penge i kassen.

Den finske mobilgigant Nokia, der oprindelig begyndte som en gummistøvlefabrik, fastholder sin førerposition og sidder ifølge Gartner på 42,4 procent af markedet for avancerede mobiltelefoner. Men for første gang har Nokia tabt markedsandele, nemlig 3,1 procent i forhold til for et år siden; i Europa er faldet på hele otte procent. Nokia presses af Apples iPhone, af HTCs Touch-serie og af Sony Ericssons Xperia X1-telefon. Og Nokias nye N97-telefon kommer først på markedet i første halvår af 2009.

Næststørste sælger af avancerede mobiltelefoner i tredje kvartal er ifølge Gartner det canadiske Research In Motion, der står bag Blackberry-telefonen. RIM har en markedsandel på 15,9 procent, efterfulgt af Apple med 12,9 procent, HTC med 4,5 procent og Sharp med 3,4 procent. Andre producenter har 20,9 procent af verdensmarkedet. I Europa indtager Apple andenpladsen med HTC på tredjepladsen og RIM på fjerdepladsen.

Apple overhaler Microsoft

Næsten halvdelen af de avancerede telefoner bruger det Nokia-ejede Symbian som styresystem. For første gang har Apples Mac OS X overhalet Microsoft Windows Mobile.