Dong-formand vil have en ny Eldrup

Dong Energy skal køre videre efter Anders Eldrups drejebog - bare uden manden selv, fastslår bestyrelsesformand Fritz Schur, som nægter at fastslå, om det er en fyring eller en opsigelse.

Fritz Schur ved sit hus i Klampenborg. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dong Energy kører, som det skal, og Fritz Schur beskriver sit samarbejde med Anders Eldrup som "fremragende."

Alligevel blev det mandag meddelt, at Anders Eldrup forlader jobbet som chef for Dong.

"Anders Eldrup har gjort en stor indsats for Dong Energy i mange år. Han har jo været der i mange flere år, end jeg har. Der ligger jo også et udsagn i, at nu hvor Anders er fratrådt, så følger vi den strategi, som han har fremlagt for koncernbestyrelsen, som har sagt ja til den, og det samme gælder hans investeringsprogram," siger Fritz Schur.

Adspurgt om, hvad der har udløst Anders Eldrups exit fra den statsdominerede energikoncern, og hvem der har taget initiativet til at afslutte samarbejdet, svarer han - igen og igen:

"Det er en gensidig aftale."

Fritz Schur understreger, at han har været fuldstændigt enig med Anders Eldrup i den videre strategi for Dong.

"Absolut. Ellers ville jeg heller ikke skrive i pressemeddelelsen, at både strategien og investeringsprogrammet fortsætter," siger han.

Dong Energy offentliggjorde fredag et regnskab for 2011, som var stort set som forventet. Meddelelsen om, at Anders Eldrup er fortid i Dong, blev dog ikke luftet i den forbindelse.

"Det er der sådan set mange grunde til. For det første skal man være enige om fratrædelsen, det andet er, at vi ville ikke have, at det blev udlagt som, at det handlede om regnskabet. Regnskabet er strålende, og Dongs økonomi er god," siger Fritz Schur.

I sidste uge skrev Berlingske Business, at Rigrevisionen barsler med en større granskning af Dong, men Anders Eldrups afsked med virksomheden skal ikke ses i den sammenhæng, fastslår Fritz Schur.

"Rigsrevisionen har ikke været hos Dong Energy i den tid, jeg har været formand i Dong - det er altså fem et halvt år nu - så jeg synes, det er naturligt, de kommer. De er velkomne, og den dag, hvor der kommer en rapport fra Rigsrevisionen, hvornår det end måtte være. Hvis der er noget at påpege, så vil jeg meget gerne kommentere det," siger han.

Nu skal Fritz Schur på jagt efter en ny topchef. Og han erkender, at det bliver et stort arbejde.

"Man skal være drønstærk i økonomi, i risikostyring, man skal være stærk på investeringsprogrammer, det er jo en fantastisk kapitalintensiv virksomhed. Det er ikke en direktør, man finder nede på det første gadehjørne," siger han og understreger, at det også er egenskaber, man finder hos Anders Eldrup.

Hans afløser skal dog være yngre, så meget ligger fast.

"Jeg ved ikke, om der er noget, Anders Eldrup ikke kan, Anders Eldrup er 63 et halvt, man skal også huske at have det med. Jeg tror ikke, du kan pege på så mange koncernchefer i Danmarks 10 største virksomheder, der har den alder," siger Fritz Schur.

Anders Eldrup fratræder øjeblikkeligt fra topposten og DONG Energy har konstitueret økonomidirektør Carsten Krogsgaard Thomsen som CEO, mens man leder efter den nye topchef.

Og det ser ikke ud til at blive Carsten Krogsgaard Thomsen.

"Umiddelbart er det koncernbestyrelsens opfattelse, at vi skal uden for selskabet. Det behøver ikke at udelukke, at der kunne dukke kandidater op internt, men så langt er vi ikke," siger Fritz Schur.

Anders Eldrup blev i 2001 hentet til DONG fra en stilling som departementschef i Finansministeriet. Dongs nye chef kan også sagtens komme fra det offentlige.

"Jeg hører til dem, der mener, at der sidder fremragende mennesker i den danske centraladministration. Det kunne sagtens være en af dem, eller det kunne være én udefra - altså fra det pulserende erhvervsliv. Spillepladen er åben," siger Fritz Schur, som finder det mest oplagt med en dansker, men han vil ikke afvise at hive en udlænding ind som Dong-boss.

"Det behøver jo egentlig ikke være en dansker. Vores søsterselskab, det nationale energiselskab i Sverige, Vattenfall, de har en norsk koncernchef. Der kan måske være praktiske grunde til det, men det er ikke skrevet i sten, at det skal være en dansker," siger bestyrelsesformanden.