Det kniber med resultaterne for superiværksætteren

Jørgen Mads Clausen har sat iværksætteri på dagsordenen, men selv mangler han at vise resultater af sine million-investeringer.

Danfoss, administrerende direktør Jørgen Mads Clausen (th) og Viceadministrerende direktør Niels B. Christiansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hans navn borger for innovation, iværksætteri og entrepreneurship – alt det, vi gerne vil have mere af i Danmark. Når han går med i et projekt, opfattes Jørgen Mads Clausen som det blå stempel. Han er formand for den statslige Innovationsfonden, vægtigt bestyrelsesmedlem i den grønne kapitalfond Blue Equity Management, i Fonden Lindoe Offshore Renewables Center og i BMC Invest, der er fonden bag Danfoss og Bitten og Mads Clausens Fonds investeringsselskab.

I sin tid som administrerende direktør for Danfoss satte Jørgen Mads Clausen gang i en mængde opstartsvirksomheder. Derudover har han øset af sin private formue og støttet alt fra smykkedesign over biotek til bølgeenergi og vejbelægning. Men det er vanskeligt at finde positive resultater af hans personlige investeringer, der generelt præges af underskud, tabt ejenkapital og revisoranmærkninger.

Det højprofilerede bølgeenergiselskab Wave Star har haft et samlet underskud på over 38 mio. kr. de forløbne fire år, og de seneste tre års regnskaber har revisoranmærkninger om værdiansættelsen.

Jørgen Mads Clausens store bioteksatsning i MC2 Biotek har som beskrevet i hosstående artikel hidtil kostet op mod 300 mio. kr.

Applied Turbine Technologies, der er aktiv inden for vejbelægning, har de forløbne tre år tabt tæt på ti mio. kr. og kører med negativ egenkapital og har også revisoranmærkninger, der sætter spørgsmålstegn ved værdiansættelsen.

Smykkevirksomheden Sophie Bille Brahe Aps har tabt penge de forløbne år og har negativ egenkapital.

Ejendomskoncernen Victoria Properties er under afvikling efter tab på over 300 mio. kr. og en stribe revisoranmærkninger.

Investeringsselskabet Elsweb har underskud på 18 mio. kr. og negativ egenkapital på 64 mio. kr., men har i 2013 fået tilført friske 25 mio. kr. efter investeringer i blandt andet det underskudsgivende tech-firma Applied Biomimetic og SureWx (måleudstyr), hvor revisor flere gange sætter spørgsmålstegn ved værdiansættelsen, samt TTO Holding, der har tabt egenkapitalen.

Flyselskabet K/S Himmark Air har kørt med underskud de forløbne otte år, og egenkapitalen er udhulet fra 43 mio. kr. i 2004 til fire mio. kr. i 2013.

Jørgen Mads Clausens investeringer ligger i et kompliceret net af selskaber, så det er muligt, at Berlingske har overset flere solstrålehistorier. Men det er kun lykkedes avisen at finde ét selskab med positiv drift, nemlig Minibooster Hydraulics (hydraulisk tryk), som Jørgen Mads Clausen ejer en fjerdedel af sammen med sin storebror Peter Mads Clausen, dennes børn og den sønderjyske Espersen-families investeringsselskab Fynshav. Virksomheden har siden 2004 tjent et- og to-cifrede millionbeløb på bundlingen, den har egenkapitalen intakt, og regnskaberne er fri for revisoranmærkninger.