Den evige stjernespiller kæmper i KMDs store krise

De utilfredse kunder virker i øjeblikket til at flokkes ved døren til IT-selskabet KMDs hovedkvarter i Ballerup. I midten af orkanen står topchef Eva Berneke.

Topchef i KMD, Eva Berneke Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Skat har allerede rejst et krav mod KMD på omkring 700 mio. kr., og ATP er ligeledes på vej med et søgsmål i den tunge, trecifrede millionklasse. Samtidig rasler de tidligere monopolkunder i kommunerne gevaldigt med sablen, og for en ellers oplagt børskandidat er det noget nær den perfekte opskrift på dårlige nyheder.

I centrum af denne ekstraordinært udfordrende situation sidder en på meget måder ekstraordinær direktør, 48-årige Eva Berneke. Den adm. direktørs CV er tæt på at være det, man kan kalde topchef-trivielt: Kandidatgrad, konsulent, underdirektør, direktør – krydret med et par bestyrelsesposter hist og her – men det er dybden i de forskellige trin, der får én til at spærre øjnene noget ekstra op.

Eva Berneke er formet af det krævende miljø i direktørfabrikken McKinsey, der blandt andet har leveret topchefer til B&O, Danfoss, Lego, DONG og Føtex.

I 2004 var Eva Berneke for første gang i spalterne i denne avis, da en headhunter udpegede hende som en af de mest lysende stjerner i dansk erhvervsliv. På det tidspunkt havde den dengang 34-årige konsulent arbejdet for McKinsey i USA, Schweiz, England og Frankrig, hvor hun allerede var blevet partner på kontoret i Paris. Over for magasinet Euroman har Eva Berneke tidligere beskrevet tiden i McKinsey som en art ekstremsport, hvor hun på et tidspunkt formåede at indtage ti ud af 15 måltider om bord på et fly.

Eva Berneke blev kendt i den bredere offentlighed, da daværende topchef i TDC Jens Alder hev hende hjem til Danmark for at blive strategidirektør i TDC. Her var Eva Berneke instrumental i strømliningen af TDC, efter at selskabet var blevet opkøbt af en række kapital­fonde. Men strategidirektøren var ofte også hende, der skulle tage en kugle for respektive direktører, når fagforeninger, kunder eller politikere var utilfredse med udviklingen i TDC.

Med tiltrædelsen i TDC blev Eva Berneke samtidig én af ganske få kvinder i de øverste ledelseslag i Danmarks største virksomheder. Det er en rolle, hun har brugt til at tale karrierekvindernes sag og fremme mere ligestilling i direktionslokalet. Om kvindernes underrepræsentation har hun tidligere sagt:

»Det gør mig alvorligt bange for, at virksomhederne ikke har de bedste ledere. Vi ved jo, at kvinderne hverken halter bagud uddannel­ses­­mæssigt, eller hvad talenter angår – tværtimod.«

Eva Berneke har været adm. direktør i KMD siden år 2014.