Minister holder sig ude af KMD-skandale: »Hvis de ikke kan blive enige, har vi retssystemet«

Politikerne følger intenst med men kan lige nu ikke gøre andet end arbejde for, at de milliarddyre forsinkelser ikke vil kunne gentage sig, fremgik det af samråd i Finansudvalget.

Sophie Løhde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Folketinget vil ikke gå ind i den eskalerende strid mellem kommunerne, ATP og IT-leverandøren KMD om de stærkt forsinkede offentlige systemer, som nu har kostet over en milliard kroner i forsinkelse. Men det må ikke kunne gentage sig fremover.

Det fremgik af et åbent samråd i Folketingets finansudvalg onsdag formiddag, hvor Sophie Løhde (V), der ved regeringsudvidelsen for nylig blev minister for offentlig innovation og dermed ansvarlig for bl.a. digitalisering, var indkaldt til at drøfte sagen.

Helt urimeligt, hvis nogen tjener store penge på forsinkelser

»Forsinkelser af IT-projekter er altid ærgerlige. Hvis der samtidig er en situation, hvor en IT-leverandør tjener store penge på ikke at levere, er det selvfølgelig helt urimeligt. Men jeg har ikke tilstrækkeligt grundlag for at kunne udtale mig om den konkrete sag, da jeg ikke har fuldstændigt kendskab til sagens forhold eller til det fulde indhold af kontrakterne,« sagde Sophie Løhde.

De 98 kommuner er i færd med at køre de gamle monopolsystemer fra KMD (det tidligere Kommunedata) på lossepladsen og erstatte dem af nye IT-systemer, som bygger på teknologier, som alle leverandører vil kunne byde ind på. Men KMD er stærkt forsinket med bl.a. grundsystemet, som en række andre IT-systemer skal kobles til, og mens forsinkelserne står på, er kommunerne nødt til hver måned at betale for at holde de gamle systemer kørende - en regning, der nu overstiger en milliard kroner.

Bestyrelsesformand for det kommunale IT-selskab Kombit, Rødovres borgmester Erik Nielsen, sagde tirsdag til Berlingske, at kommunerne nu vifter med fyresedlen til KMD og gør klar til at overlade opgaven til en anden IT-leverandør. ATP har truet med at kræve op mod en halv milliard kroner i erstatning, og også kommunerne har varslet muligheden for en erstatningssag på et stort, trecifret millionbeløb.

Minister: Ellers må domstolene løse det

Sophie Løhde noterer sig, at kommunerne har krævet at blive holdt skadesfrie for forsinkelserne, ved at KMD sætter den pris ned, som kommunerne betaler hver måned for at bruge de gamle KMD-systemer. Prisen skal ned på, hvad de nye systemer ventes at koste.

»Jeg har fuld tillid til, at de involverede nu træffer de beslutninger, der er hensigtsmæssige, om forsinkelserne. Og hvis de ikke kan blive enige, har vi retssystemet til at tage stilling til kravene og forpligtelserne,« sagde Sophie Løhde.

Magnus Heunicke (S), som havde indkaldt til samrådet, understregede, at samrådet ikke havde som ærinde, at ministeren skulle ind og blande sig, men at sagen skal bruges til at sikre, at det samme ikke fremover kan gå galt, fordi sagen her »er meget alvorlig«.

»Det principielt interessante er den mulige interessekonflikt fra leverandøren til ikke at levere til tiden, så man kan få ekstra midler. Vi skal tage ved lære, så der ikke kommer de samme problemer igen, uanset hvordan forhandlingerne munder ud,« sagde han.

KMD kan godt udelukkes fra nye ordrer men...

Kommunernes Landsforenings (KL) formand, Martin Damm (V), har luftet muligheden for, at KMD kan udelukkes fra i to år at kunne byde på offentlige opgaver. Den mulighed bekræftede Sophie Løhde eksistensen af, hvis der objektivt er tale om misligeholdelse af en kontrakt.

»Men den offentlige sektor kan ikke bredt over én kam udelukke en bestemt leverandør. Det afgøres af det konkrete udbud i den konkrete situation. Og jeg tror, at alle parter er interesseret i at finde en løsning,« sagde hun.

Benny Engelbrecht (S), som var medindkalder til samrådet, roste ministeren for »den saglige tilgang«.

»Der er sket en voldsom konflikteskalering, siden vi i december indkaldte til samrådet. Alle bør være meget forsigtige med at komme med kategoriske udtalelser,« sagde han og opfordrede til, at man sikrer, at der fremover i offentlige kontrakter er indarbejdet »de nødvendige klausuler«.

Også i fremtiden vil der ske forsinkelser

Ministeren vil senere i år fremlægge en ny strategi til at professionalisere IT-styringen i staten.

»Det er tydeligt for mig, at vi kan blive bedre til at styre projekter. Vi skal høste de opstillede gevinster og sikre, at projekterne bliver færdige til tiden. Men vi vil nok desværre stadig i fremtiden se forsinkelser på IT-projekter. Selv om vi kan og skal blive bedre, kan det aldrig undgåes, at der ved store og komplicerede IT-projekter kan ske forsinkelser undervejs,« sagde Sophie Løhde.

Hun var glad for, at kommunerne faktisk har sat bruddet af KMDs kommunale IT-monopol i gang.

»Det er en helt nødvendig proces. På sigt vil det betyde bedre konkurrence, bedre produkter og bedre priser til gavn for kommunerne og borgerne. Målet her er, at kommunerne samlet vil betale 25 procent mindre fremover i forhold til, hvad de betaler nu for at bruge KMDs monopolsystemer,« sagde hun.

 

LÆS MERE